Έξαρση των μεδουσών στη Μεσόγειο

Του Νίκου Αβουκάτου

Σε εγρήγορση καλεί  τους ψαράδες αλλά και τους λουόμενους το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος με αφορμή την εκστρατεία για την καταγραφή και τον εντοπισμό των μεδουσών στη λεκάνη της Μεσογείου. Σύμφωνα με στοιχεία, οι συχνότερες εξάρσεις σημειώνονται κάθε χρόνο σε Ισπανία και Ιταλία ενώ στην ανατολική Μεσόγειο δεν αποκλείεται σύντομα να κάνουν ακόμη πιο έντονη την έμφαση τους πληθυσμοί μεδουσών και στις ελληνικές θάλασσες.

Σε κάποιες ομάδες πληθυσμού, συγκεκριμένα είδη μέδουσας μπορεί να προκαλέσουν αφόρητους πόνους, αλλεργικές αντιδράσεις ή ακόμα και θάνατο σε ανθρώπους με αναπνευστικά η καρδιακά προβλήματα.

Μιλώντας  στη Greenagenda.gr η Αναστασία Μήλιου, συντονίστρια επιστηµονικής έρευνας στο  Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος επεσήμανε ότι «η εντατική υπεραλίευση µεγάλων ψαριών π.χ. τόνων, αφαιρεί τους θηρευτές των µεδουσών και αφήνει κενό στο τροφικό επίπεδο που τρέφεται µε ζωοπλαγκτόν, την οµάδα οργανισµών που αποτελεί µέρος της ή εξάνθημα πλεονέκτηµα στις µέδουσες καθώς υπάρχει σταδιακή μείωση των ανταγωνιστών τους».

Η συστηματική απομάκρυνση μεγάλου αριθμού ψαριών θηρευτών, όπως ο τόνος και ο μπακαλιάρος καθώς και η υπεραλίευση καρκινοειδών και μαλακίων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές αλλαγές.

medouses 1«Σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (Ciesm - The Mediterranean Science Commission) το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετέχει στη διαμεσογειακή δράση “Jellywatch”. Μέσω της δράσης αυτής, συγκεντρώνουμε από το κοινό στοιχεία σχετικά με τις εξάρσεις μεδουσών σε όλη τη Μεσόγειο. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα των τάσεων του πληθυσμού τους. Με απλά λόγια, οι εξάρσεις των μεδουσών αυξάνονται, ενώ οι ανθρωπογενείς επιδράσεις όπως η υπεραλίευση, φαίνεται να αποτελούν την κύρια αιτία αυτού του φαινομένου » σημειώνει η κ. Μήλιου.

 

medouses 3

Στα οικοσυστήματα που υπεραλιεύονται, αφαιρείται από αυτά μεγάλος αριθμός ψαριών, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ραγδαία ανάπτυξη των μεδουσών, η οποία έχει πολλαπλές επιδράσεις, τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στην παραγωγικότητα της αλιείας και στον τουρισμό.

Το Mediterranean Science Commission jellywatch είναι πρόγραμμα το οποίο για πρώτη φορά συγκεντρώνει τα αρχικά δεδομένα για τη συχνότητα και την έκταση της μέδουσες εστίες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο θάλασσα.

Η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει σε μια αντικειμενική εκτίμηση της γεωγραφική και χρονική κλίμακα της μαζικής μέδουσες γεγονότα, δίνοντας χρόνο ανάλυση τάσεων και βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη των μέδουσες.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται χάρη στη συμβολή των τοπικών κοινωνιών, των ψαράδων, ιστιοπλόων, δυτών, κολυμβητών και πολλών άλλων που παρατηρούν τις θάλασσες μας με ενδιαφέρον, και στηρίζουν με τις παρατηρήσεις τους αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

Παρατηρήσατε πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών; Αναφέρετε την παρατήρησή σας στο medousa@archipelago.gr

medouses 2

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση