Ήλιος και αέρας … ανοίγουν μια αναπτυξιακή πορεία

Γ.Παπακωνσταντίνου    «οι ΑΠΕ αποτελούν   μεγάλη   ευκαιρία  για  την  Ελλάδα».   Άρθρο  του SPIEGEL ONLINE  με θέμα την ενέργεια.

"Η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς τομείς  της οικονομίας, πολύ περισσότερο σήμερα από ότι ήταν στο παρελθόν», είπε  στο  Spiegel online   ο  ΥΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.  Και  συνέχισε  «αν  εξαιρεθούν  παραδοσιακοί  τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια είναι ίσως ο πιο δυναμικός τομέας, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα. Και είναι αυτός που θα  οδηγήσει τις επενδύσεις  για το 2012 και πέρα».

Τίτλος του άρθρου  "Key Driving Sector - Greece turns to Energy as its Economic Savior".   Τον Σεπτέμβριο  στην έκθεση  της   εταιρείας   συμβούλων McKinsey & Co   με θέμα  «Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά» προτείνεται ότι   ο τομέας της ενέργειας θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση  με   θέσεις εργασίας.  Υπολογίζεται ότι   θα  έφθαναν  τις 360.000 μέχρι το 2021. Επίσης,  στην έκθεση αναφέρεται   ότι η ενέργεια θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία ανάπτυξης πίσω από τον τουρισμό για την Ελλάδα.

 Μάλιστα  στην ίδια έκθεση παρουσιάζεται   ένα σενάριο που   προβλέπει  ότι θα  προστεθούν  59 δισεκατομμύρια δολάρια  στο ετήσιο ΑΕΠ  πλησίον  του 2021. Μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνει η έκθεση, δεν θα καταστήσει  την Ελλάδα ένα μεγαθήριο ενέργειας, αλλά θα την  βοηθήσει να   κάνει    "ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των μεγάλων ελλειμμάτων που έχουν παραλύσει σήμερα η οικονομία."

Το κλειδί για το μέλλον στην Ελλάδα

Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί σημαντικό στοιχείο  των σχεδίων   για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα. Έλληνες αξιωματούχοι λένε   ότι   με τις 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, είναι η ιδανική χώρα για την παραγωγή και εξαγωγή καθαρής ηλιακής ενέργειες  προς τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία.

Η   Γερμανία αν και είναι ένας σημαντικός κατασκευαστής φωτοβολταικών  και έχει  ένα  τεράστιο ενδιαφέρον  για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  έχει  50 % λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία από την Ελλάδα.
              Αναφορικά με το  project Helios ενώ τα μέλη της ΕΕ έχουν στηρίξει το έργο, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο, υπάρχουν  πολλά στοιχεία  που  δεν έχουν ακόμη  ξεκαθαριστεί, συμπεριλαμβανομένων  των  τιμολογίων τροφοδότησης, τη μεταφορά, και τη χρηματοδότηση. Το έργο τελικά θα  μπορούσε να προσφέρει έως και 10 γιγαβάτ της ηλιακής ενέργειας, μολονότι   σήμερα  με την υπάρχουσα  υποδομή  το   δίκτυο  μπορεί να μεταφέρει μόνο  δύο γιγαβάτ επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου.

 «Γι 'αυτό θα πρέπει το σχέδιο  να  συνδεθεί   στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ενημέρωση των ενεργειακών δικτύων", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου  και ελπίζει ότι μια συμφωνία-πλαίσιο μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα .

  Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το    σχέδιο  Ήλιος θα μπορούσε να  βοηθήσει την Ευρώπη να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στους φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ  για τους οποίους ήδη έχει δεσμευθεί  μέχρι το 2020. Ακόμη θα  μπορούσε  να   βοηθήσει τη γερμανική οικονομία. Η μεγάλη  δραστηριότητα  κατασκευής  φωτοβολταικων   στη Γερμανία  που αγωνίζεται    να συμβαδίσει με χαμηλότερο κόστος παραγωγής στην Κίνα.

 Ο Έλληνας  αξιωματούχος  τόνισε  ότι  « το σχέδιο   θα μπορούσε  να  περιλαμβάνει   την αγορά ελληνικών  ηλιακών  συλλεκτών  και του  υπόλοιπου  εξοπλισμού    από τη Γερμανία».

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος της  Siemens AG στην  Ελλάδα Παναγιώτης Ξινής , του οποίου η εταιρεία δραστηριοποιείται σε μεγάλες  επιχειρήσεις  φωτοβολταικών  σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε  ότι οι εκτιμήσεις  για το  Ήλιος   μπορεί να είναι "υπερβολικά αισιόδοξες,  με βάση το σημερινό περιβάλλον, αλλά συμφωνεί ότι  αρκετά μεγάλα  έργα  φωτοβολταικών  στην Ελλάδα ωθούν τη βιομηχανία προς τα εμπρός.

 Η   Διεθνής εταιρεία συμβούλων Ernst & Young σε μια πρόσφατη μελέτη της  κατατάσσει  την  Ελλάδα στην 11η  θέση ανάμεσα σε  40 χώρες για την ελκυστικότητα  της  στην ηλιακή ενέργεια. Η Γερμανία έχει  17 γιγαβάτ της ηλιακής ηλεκτρικής ισχύος  για το 2010, σε σύγκριση με τα  μόλις 206 μεγαβάτ στην Ελλάδα!!!

Αξιοποίηση του αέρα
Αλλά η Ελλάδα δεν έχει  μόνο το βλέμμα  στραμμένο στην ηλιακή ενέργεια  επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου . Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός των χερσαίων ανεμογεννητριών  καθώς και  υπεράκτιες δυνατότητες της χώρας  που  έχουν  προσελκύσει τη μεγαλύτερη προσοχή. "Το Αιγαίο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ελκυστική θάλασσα για τα παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα επειδή οι άνεμοι είναι αρκετά  μεγάλης έντασης   και τα κύματα δεν είναι τόσο μεγάλα  όπως  είναι στον Ατλαντικό", δήλωσε ο δρ Πολ Δ. Σκλαβούνος, καθηγητής της μηχανικής μηχανικής και της ναυπηγικής στο Massachusetts Institute of Technology στο Cambridge της Μασαχουσέτης

Και προσθέτει ο κ. Σκλαβούνος ότι   «το νερό που περιβάλλει την Ελλάδα και τα νησιά της είναι βαθιά,  για αυτό απαιτείται  ειδικός εξοπλισμός   που   να  επιτρέπει   τις  ανεμογεννήτριες   να επιπλεύσουν  και όχι την ενσωμάτωσή τους πάνω στον πυθμένα του ωκεανού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!