Απειλούνται οι θαλάσσιες χελώνες από τα απορρίμματα στη θάλασσα

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια θαλάσσια όντα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών στους ωκεανούς της γης.

Περίπου 60 εκατομμύρια λίβρες πλαστικού επιπλέον θα προστεθούν μόνο φέτος. Σε κάποιες περιοχές, η συσσώρευση πλαστικών αναμένεται να καλύψει περιοχή 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων. Για να το παρουσιάσουμε σε αναλογία, αυτό ισούται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συν την Ινδία. Πώς συγκεντρώθηκαν τόσο πολλά πλαστικά; 80% των πλαστικών απορριμμάτων προέρχεται από τη στεριά. Φτάνουν στη θάλασσα από τις παραλίες, τους δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους. Ρέουν μέσω των αποχετεύσεων σε ρυάκια και ποτάμια. «Πετάνε» από τις χωματερές και καταλήγουν μέσα στα στομάχια των χελωνών. Τα περισσότερα πλαστικά αναγνωρίζονται. Πλαστικές τσάντες, μπουκάλια, μπαλόνια, υλικά συσκευασιών και περιτυλίγματα τροφών, όλα είναι απορρίμματα. Και ενώ τα μεγάλα κομμάτια πλαστικού αποτελούν φοβερό ρυπαντικό παράγοντα, με το πέρασμα του καιρού αυτά τα κομμάτια θα σπάσουν σε μικρότερα, περισσότερο τοξικά κομματάκια. Και αυτά τα μικρότερα πλαστικά όχι μόνο καταπίνονται πιο εύκολα, αλλά επίσης διευκολύνουν παρεισφρητικά είδη, εφόσον τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές του ωκεανού αυξάνοντας τις βλαπτικές συνέπειες τους. Επιπλέον, κάποια πλαστικά περιέχουν τοξικά πρόσθετα τα οποία διαμερίζονται μέσα στο νερό και επιστρέφουν στην διατροφική αλυσίδα.

Πολλές χελώνες, που έχουν σκοτωθεί καταπίνοντας απορρίμματα, είχαν πλαστικές τσάντες ή πετονιά στο στομάχι τους. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα θαλάσσια απορρίμματα εξαιτίας της ανατομίας τους. Η κατεύθυνση της στήλης του λαιμού τους είναι προς τα κάτω, γεγονός που δεν επιτρέπει τον εμετό. Τα πλαστικά παγιδεύονται στο στομάχι τους, γεγονός που τις εμποδίζει στην κανονική κατάποση της τροφής τους. Επίσης, σε πολλά Κέντρα Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών, οι άνθρωποι εκεί συχνά αντιμετωπίζουν το φαινόμενο των "bubble butts," χελώνες που επιπλέουν ως αποτέλεσμα συσσωρευμένων αερίων που έχουν προκληθεί από τη βλαβερή αποσύνθεση θαλάσσιων απορριμμάτων εντός τους. Τα αέρια κάνουν τη χελώνα να επιπλέει, πράγμα που την οδηγεί στην ασιτία ή την καθιστούν εύκολο στόχο για τους θηρευτές.

Είδη που επηρεάζονται: όλα τα είδη θαλάσσιων χελωνών, οι ενήλικες πράσινες χελώνες σε μικρότερο βαθμό, επηρεάζονται από τα απορρίμματα στη θάλασσα. Οι νεαρές πράσινες χελώνες θίγονται βαριά από τα θαλάσσια απορρίμματα.

Η Λύση: η εκπαίδευση συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση της θαλάσσιας ρύπανσης. Το κοινό μπορεί να εμπλακεί σε αυτό το ζήτημα με τους εξής τρόπους:
• Μειώνοντας, επαναχρησιμοποιώντας και ανακυκλώνοντας τα πλαστικά
• Χρησιμοποιώντας υφασμάτινες τσάντες αντί για πλαστικές όταν κάνουν τα ψώνια τους
• Υποστηρίζοντας τοπικές, περιφερειακές και εθνικές απαγορεύσεις για τις πλαστικές τσάντες
• Μη ρυπαίνοντας. Αντιθέτως, συμμετέχοντας ως εθελοντές σε δράσεις καθαρισμού ακτών
• Διασφαλίζοντας με τον σωστό τρόπο ότι τα σκουπίδια και τα πλαστικά δεν θα παρασυρθούν από τον άνεμο
• Μην αφήνοντας μπαλόνια στον ουρανό. Έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν μακριά και καταλήγουν στους ωκεανούς μας και καταπίνονται από θαλάσσιες χελώνες που εσφαλμένα τα αντιλαμβάνονται ως φαγητό.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΛΩΝ

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!