ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ 4.000 Κ.Μ. ΜΠΑΖΟΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η κοίτη του Γαλλικού ποταμού καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού σε μια πρώτη προσπάθεια για τη βελτίωση της απογοητευτικής κατάστασης με τη ρίψη μπαζών και απορριμμάτων. Από την συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή απομακρύνθηκαν μεγάλες ποσότητες μη επικίνδυνα, αλλά και αμιαντούχα επικίνδυνα στερεά απόβλητα.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό έργο, «καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται αποκομιδή μπαζοαπορριμμάτων που έχουν εναποτεθεί παράνομα, ως μέτρο διαχείρισης για τη βελτίωση περιοχών απολύτου προστασίας και προστασίας της φύσης του Εθνικού Πάρκου. Στο πλαίσιο του έργου επιλέχθηκαν να καθαριστούν περιοχές, όπου έχουν συσσωρευτεί μεγάλοι όγκοι αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές, κατεδαφίσεις, απόβλητα συσκευασιών και ογκώδη αντικείμενα. Πρόκειται για τη νότια πύλη του Περιβαλλοντικού Πάρκου Γαλλικού Ποταμού, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, καθώς επίσης και το παραποτάμιο δάσος του Αξιού, στο χωριό Ανατολικό. Η βασική περιοχή παρέμβασης, ωστόσο, ήταν η κοίτη του Γαλλικού ποταμού, μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη εδώ και χρόνια, η οποία είναι ορατή στον επισκέπτη της Θεσσαλονίκης από την εθνική οδό.

Για την υλοποίηση του έργου, ύψους 120.000 ευρώ, έπρεπε να ξεπεραστούν μία σειρά από τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, το οποίο και κατέστη δυνατό με τη βοήθεια του Δήμου Δέλτα και των τεχνικών του υπηρεσιών.Εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη βιομηχανική της ζώνη, η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού υφίσταται σημαντικές ανθρωπογενείς πιέσεις, όπως είναι η ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών και απορριμμάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση συνολική και οριστική λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών και μπαζών. O Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού είναι ο πρώτος φορέας διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής που υλοποιεί αντίστοιχο έργο, αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!