Αποξηλώνονται πλάκες αμιάντου από το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» (φωτο+vid)

Του Νίκου Αβουκάτου

Ξεκίνησε σήμερα η αποξίλωση και απομάκρυνση πλακών αμιάντου σε παλιό κτίριο στο νοσοκομείο ‘Άγιος Παύλος», παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών Σταύρου Καλάφατη, του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της Π-ΚΜ Πάρι Μπίλλια και του διοικητή της 4ης ΥΠΕ  Δημήτρη Τσαλικάκη.

Εκτιμάται ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί  η κατεδάφιση  του κτιρίου και η απομάκρυνση  των σημαντικών ποσοτήτων αμιάντου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται σε 135.000 ευρώ, με τον έργο να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το  επικίνδυνο φορτίο θα μεταφερθεί από την ανάδοχο εταιρεία σε ειδικό χώρο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στη Νορβηγία.

Μετά την κατεδάφιση του θα ακολουθήσει η  περαιτέρω αξιοποίηση και αναβάθμιση του χώρου. Το συγκεκριμένο κτίριο στέγαζε τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, μετά από τεχνική έκθεση μηχανικού κρίθηκε ως ακατάλληλο τόσο λόγω του αμιάντου όσο και εξαιτίας καθιζήσεων.

Στη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος  και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών  αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

“Πρωτοβουλίες όπως αυτή της διοίκησης του νοσοκομείου Άγιος Παύλος αξίζουν συγχαρητήρια.  Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει προσπάθειες που αφορούν την ορθή διαχείριση των αποβλήτων, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Τις πράσινες πρακτικές τις έχουμε θέσει στην πρώτη γραμμή. Γι' αυτό είμαστε δίπλα σε κάθε δράση που ευαισθητοποιεί το κοινωνικό σύνολο και αναδεικνύει την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Ειδικά στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος, με την καθαίρεση του συγκεκριμένου κτίσματος, θα πετύχουμε την απελευθέρωση ζωτικού χώρου ώστε να καταστεί ακόμη πιο λειτουργικό και να εξυπηρετεί τον πολίτη. Σε συνθήκες πολύ δύσκολες, ένα νοσοκομείο covid προχωρεί σε πρακτικές που βοηθούν την ανάπτυξή του”, δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Ο διοικητής νοσοκομείου Οδυσσέας Κάτσακας δήλωσε ικανοποιημένος  με την απομάκρυνση του αμιάντου. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ενέργειές  που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό νοσοκομείου και ανακοίνωσε ότι το 2022 θα ξεκινήσει η ενεργειακή αναβάθμιση του.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση