Δέκα μεταποιητικές μονάδες προϊόντων διατροφής στην Κ. Μακεδονία

Η δημιουργία δέκα μεταποιητικών μονάδων προϊόντων διατροφής στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί στόχο της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης» της Περιφέρειας, με στόχο την ανάδειξη της αγροτικής παραγωγής της μακεδονικής γης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Κιλτίδη και με αφορμή την έγκριση του καταστατικού της Σύμπραξης από το Περιφερειακό Συμβούλιο, βασική προτεραιότητα είναι η κατάρτιση πρότασης που θα προβλέπει πού θα δημιουργηθούν αυτές οι μεταποιητικές μονάδες, ανάλογα με τον τόπο παραγωγής συγκεκριμένων προϊόντων.

«Στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε τυροκομικά προϊόντα ύψιστης αξίας, οινοποιία υψηλών προδιαγραφών, εξαιρετικό ρόδι, ιχθυοκαλλιέργειες, τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες μυδιού στην Ελλάδα, προϊόντα που έχουν ήδη αναδειχτεί για την ποιότητά τους όπως τα ακτινίδια Πιερίας και τα ξακουστά κεράσια Αρχαγγέλλου αλλά και τυποποιημένα μπισκότα και ζυμαρικά. Θα πρέπει να δούμε ποιες καλλιέργειες και ποια προϊόντα μπορούν να έχουν βάθος και όγκο παραγωγής, ώστε δίπλα τους να εγκαταστήσουμε μεταποιητικές μονάδες και στη συνέχεια να προβληθούν στο εξωτερικό για εξαγωγές», σημείωσε ο κ. Κιλτίδης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι υπήρχαν προϊόντα που παρήγαγε η ελληνική γη και ήταν ύψιστης αξίας, όμως εξαφανίζονται γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη μεταποίηση. Ως παράδειγμα φέρει τον ντοματοπολτό, που, όπως λέει, ήταν ο πρώτος σε ποιότητα παγκοσμίως και αυτή τη στιγμή μόνο μία μονάδα παραγωγής ντοματοπολτού λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα. Με τον ίδιο τρόπο χάνεται μια ακόμη μεγάλη παραγωγή, εκείνη των ζαχαρότευτλων, ενώ κάποτε στην Ελλάδα παραγόταν και το 25% της παγκόσμιας παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου.

Με βάση μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί, ο πρόεδρος της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης» υπογραμμίζει ότι προτάσεις για την εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων που θα συνδεθούν με συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 - 2020.
Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί εφόσον εγκριθεί το καταστατικό της σύμπραξης, εκτιμά ότι μέσα σε τέσσερις μήνες είναι εφικτή η οριστικοποίηση της σχετικής πρότασης ενώ στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να αξιολογηθούν οι φάκελοι σχετικών εισηγήσεων από επενδυτές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση