Τόνοι από σωσίβια και βάρκες προσφύγων συλλέχθηκαν στη Σάμο

Εκτεταμένη συλλογική προσπάθεια καθαρισμού των δυσπρόσιτων ακτών της Σάμου, όπου έχουν συσσωρευτεί τόνοι απορριμμάτων, έγινε από εκατοντάδες πολίτες 106 συλλόγων και φορέων του νησιού.

Δεκάδες τόνοι απορριμμάτων, κυρίως σωσίβια, βάρκες προσφύγων καθώς και άλλα πλαστικά διαφόρων τύπων συλλέχθηκαν ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Τα περισσότερα από τα απορρίμματα αυτά βρίσκονταν σε απόκρημνες ακτές του νησιού, όπου συνήθως καταλήγουν οι βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο καθαρισμός των ακτών αυτών είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα το οποίο, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, με μεγάλη συλλογικότητα και σκληρή δουλειά είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

ΒΑΡΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 1

Το Αρχιπέλαγος συμμετείχε σε αυτή τη δράση με 45-μελή ομάδα ερευνητών και φοιτητών του Ινστιτούτου, καθώς και με ομάδα μαθητών τεχνικού Λυκείου της Τσεχίας, οι οποίοι παρακολουθούν αυτή την περίοδο κύκλο μαθημάτων στο Αρχιπέλαγος.

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου που είχε το γενικό συντονισμό της δράσης, αλλά και με άλλους φορείς και ιδιώτες που προσέφεραν τα σκάφη τους για το σκοπό αυτό, εκατοντάδες άνθρωποι μετέβησαν με πλωτά μέσα σε δυσπρόσιτες περιοχές. Εκεί συλλέχθηκαν τα απορρίμματα από τη θάλασσα και τις ακτές, τεμαχίστηκαν τα κατεστραμμένα φουσκωτά σκάφη και με μεγάλη προσπάθεια μετακινήθηκαν τα ογκώδη κομμάτια από τις δεκάδες σπασμένες βάρκες. Όλα αυτά φορτώθηκαν σε μεγάλα φουσκωτά σκάφη για να μπορέσουν να μεταφερθούν στα φορτηγά που βρίσκονταν για το σκοπό αυτό σε παραλίες της περιοχής.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στις ανατολικές ακτές των οποίων έχουν συσσωρευτεί πολλοί τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμβεί πριν αρχίσουν οι βοριάδες του καλοκαιριού και ξεκινήσει η επαναδιασπορά των απορριμμάτων και η διάσπαση των πλαστικών. Εάν τα τελευταία παραμείνουν στις ακτές σύντομα θα προκαλέσουν έντονη επιβάρυνση, στα ήδη επιβαρυμένα από θραύσματα πλαστικών οικοσυστήματα των θαλασσών μας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση