Διάσωση παγιδευμένης αρκούδας στην Κοζάνη

Η φωτογραφία είναι της ΣΤ' ΚΟΜΑΘ

Πριν 2 μέρες η Καλλιστώ ειδοποιήθηκε από το Δασαρχείο Κοζάνης για μια παγιδευμένη αρκούδα σε παράνομη θηλιά για αγριογούρουνα.Το άτυχο ζώο εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από κυνηγούς στην περιοχή των ΔΔ Βατερού-Μεταμόρφωσης, της ΠΕ Κοζάνης.

Χάρη στην άμεση κινητοποίηση και τον συντονισμό του Δασαρχείου Κοζάνης, της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, της ΣΤ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, της Αστυνομίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, στήθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης του ζώου. Η επιχείρηση στήθηκε στο πλαίσιο ενεργοποίησης του σχετικού πρωτοκόλλου (54357/5452/7.10.14) λειτουργίας μικτής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, όπως προβλέπεται από την πρόσφατη ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/07-02-2014).
Η αρσενική αρκούδα, βάρους περίπου 200 κιλών, αναισθητοποιήθηκε από τον κτηνίατρο που συνεργάζεται η Καλλιστώ, απελευθερώθηκε από την συρμάτινη θηλιά, χωρίς ευτυχώς να έχει τραυματιστεί, ενώ του τοποθετήθηκε δορυφορικό ραδιοκολλάρο που θα στέλνει γεωγραφικό στίγμα κάθε μισή ώρα.

Η αρκούδα συνήλθε κανονικά από τη νάρκωση και κινείται πλέον σε δασική περιοχή προς το παρόν μακριά από οικισμούς.
Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή την εποχή είναι περίοδος αναπαραγωγής των αρκούδων καθώς και η περίοδος εντατικής αναζήτησης τροφής μετά τον χειμέριο ύπνο.Αυτό εξηγεί την μεγάλη κινητικότητα ειδικά των ενήλικων αρσενικών ζώων και την πιθανή προσέγγισή τους σε οικισμούς που βρίσκονται εντός του βιότοπου της αρκούδας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!