Δισεκατομμύρια μέλισσες πεθαίνουν

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τοξικά φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες και καταγγέλλουν την κατάχρησή τους απ'τον άνθρωπο Αυτή τη στιγμή, δισεκατομμύρια μέλισσες πεθαίνουν. Ήδη στην Ευρώπη δεν θα υπάρχουν αρκετές μέλισσες για να γονιμοποιήσουν τις καλλιέργειες και στην Καλιφόρνια -- την πρώτη σε παραγωγή τροφίμων πολιτεία των ΗΠΑ -- πολλοί μελισσοκόμοι χάνουν το 40% των μελισσών τους κάθε χρόνο.

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα περιβαλλοντικό ολοκαύτωμα το οποίο μας απειλεί όλους γιατί χωρίς τη γονιμοποίηση των φυτών απ΄τις μέλισσες, τα περισσότερα απ'αυτά θα εξαφανιστούν και μαζί τους και το ένα τρίτο των τροφών μας. Μια πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε την τρομακτική αλήθεια: σε πάνω απ'τις μισές Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν αρκετές μέλισσες για να επικονιάσουν τις καλλιέργειες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθυσμός των κοινών μελισσών έχει πέσει στο ένα τέταρτο από αυτό που χρειάζεται για τη γονιμοποίηση των φυτών και ενώ άλλα ήδη μελισσών ίσως επιβιώσουν και καταφέρουν προς το παρόν να καλύψουν το κενό, είναι πολύ πιθανόν να εξαφανιστούν και αυτά αν συνεχίσουμε να κάνουμε κατάχρηση των φυτοφαρμάκων. Μπορεί όλα αυτά να γίνονται για το τίποτα: τα τελευταία 70 χρόνια που ο άνθρωπος ξεκίνησε να χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα, συνειδητοποιήσαμε πως ορισμένα απ'αυτά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην καλλιέργεια των τροφίμων μας επειδή σκοτώνουν τους φυσικούς εχθρούς των παρασίτων. Το χειρότερο όμως είναι πως με τα χρόνια τα παράσιτα αποκτούν ανοσία στα φυτοφάρμακα κι έτσι οι αγρότες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερα θανατηφόρα χημικά τα οποία συχνά δηλητηριάζουν ακόμη και τους ίδιους τους αγρότες.

Οι πάντες - από κυβερνητικές υπηρεσίες μέχρι επιστήμονες - συμφωνούν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα ευρέως διαδεδομένων φυτοφάρμακων, τα ο νομαζόμενα νεονικοτινοειδή, σκοτώνουν τις μέλισσες. Όμως, κολοσσοί χημικών και οι υποστηρικτές τους συνεχίζουν να πιέζουν ενάντια σε οποιαδήποτε νομοθεσία βλάπτει τις πωλήσεις τους και χρηματοδοτούν έρευνες που ισχυρίζονται ότι τα φυτοφάρμακα δεν ευθύνονται για τη δραματική μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Και ως τώρα τα καταφέρνουν -- στις ΗΠΑ, το νέο πεδίο μάχης για την απαγόρευση των θανατηφόρων φυτοφαρμάκων, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να δικαιολογηθεί η απαγόρευσή τους. Αν χαθεί η μάχη στις ΗΠΑ, η Ευρώπη μπορεί να ακολουθήσει και να άρει τις προσωρινές απαγορεύσεις που έχει επιβάλει σ'αυτά τα επικίνδυνα χημικά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!