Δράσεις για την αναστήλωση των πηγών της Σκιάθου

Τις παρεμβάσεις αναστήλωσης των πηγών συνεχίζουν τα  μέλη του πολιτιστικου συλλόγου «Η ΣΚΙΑΘΟΣ». Οι πηγές στην τοποθεσία Πρυί κοντά στο εξωκλήσι Παναγία Καρδάση  βρισκόνταν  στο  ιστορικό λιθόστρωτο  μονοπάτι (καλντερίμι),  που συνέδεε την μεσαιωνική κάστρο-πολιτεία «Κάστρο» της Σκιάθου με το σημερινό λιμάνι. Σήμερα σώζεται η μία εξ αυτών σε κακή κατάσταση χωρίς να είναι χρηστική, τις εργασίες της αναστήλωσης που  είναι σε εξέλιξη, ανέθεσε ο Σύλλογος στον αξιόλογο γλύπτη του νησιού  Σταύρο Τσιμπλιαράκη.

 Παράλληλα  τα μέλη του Συλλόγου με ομάδα εθελοντών διοργανώνει κάθε Κυριακή δράση ευπρεπισμού των πηγών. Οι περισσότερες πηγές που βρίσκονται σε διάφορα δύσβατα σημεία της σκιαθίτικης φύσης, χρήζουν επεμβάσεων, όπως απομάκρυνση φερτών υλικών, (χώματα κλπ), καθαρισμό και βάψιμο. Ήδη  η ομάδα, βελτίωσε σημαντικά την όψη της  πηγής  στο ρέμα της Μαμούς και την πηγή του Βασιλιά, με την βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με την ευκαιρία ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Γιώργο Λιακόπουλο, διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, και την βρύση στο ρέμα της Μαμούς.

 Αύριο Κυριακή τα μέλη  θα βρίσκονται  στο « Κρύο Πηγάδι», η δράση θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα. Στόχος του Συλλόγου είναι να συνεχίσει το αναστηλωτικό έργο των πηγών του νησιού μας, ενός ιδιαίτερου κομματιού  της πολιτιστικής  κληρονομιάς του νησιού, το  οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Η δράση έχει άλλωστε ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, όταν με πρωτοβουλία και δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»  αναστηλώθηκε η πιο ιστορική πηγή της Σκιάθου, η πηγή του Προφήτη Ηλία. Η πηγή κατασκευάστηκε το 1904 και υπήρξε σημείο αναφοράς και συνάντησης των Σκιαθιτών για πολλές δεκαετίες. Αγαπημένο τοπόσημο υπήρξε και για τον Γάλλο ελληνιστή Octave Merlier, ο οποίος είναι γνωστός για την μεγάλη του συμβολή στις Παπαδιαμαντικές σπουδές, μέσα από την έρευνα του και το εκδοτικό του έργο. Από το φωτογραφικό αρχείο του Octave Merlier σώζεται φωτογραφία  με την πηγή του Προφήτη Ηλία του 1928, και συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών «Παπαδιαμάντης και Σκιάθος-φωτογραφίες από το αρχείο Merlier».Οι διαστάσεις και ο μαρμάρινος διάκοσμος της πηγής την χαρακτηρίζουν ως μοναδική, η χρήση του μαρμάρου απευθύνεται στην αιωνιότητα, ωστόσο η πηγή δεν είχε την ίδια τύχη.  Στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 η δημοτική αρχή κατεδάφισε την πηγή με στόχο την αναζήτηση μεγαλύτερης ποσότητας νερού για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!