Εκπαιδευμένοι σκύλοι ανιχνεύουν φόλες στα Τρίκαλα

Στην Ελλάδα βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες ειδικοί σκύλοι από την Ανδαλουσία της Ισπανίας  που εντοπίζουν φόλες σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συντονίζει την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής ομάδας σκύλων  στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» [LIFE09 NAT/ES/000533].
Ο σκοπός της δράσης αυτής είναι να καταγραφούν χρήσεις δηλητηριασμένων δολωμάτων στις περιοχές του προγράμματος (Natura 2000, Αντιχάσια Όρη – Μετέωρα και Κόζιακας). Η ομάδα που αποτελείται από 2 οδηγούς και 4 εκπαιδευμένους σκύλους, επισκέπτεται χωριά και κυνηγητικές περιοχές και προσπαθεί να τις καθαρίσει από φόλες και δηλητήρια.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής ομάδας σκύλων στις περιοχές των δήμων Καλαμπάκας (Βλαχάβα) και Πύλης (Καλογήρους, Άγιος Βησσαρίωνας, Νεραϊδοχώρι) βρέθηκαν 4 νεκρά σκυλιά, υπολείμματα 4 δολωμάτων και 1 αλεπού κοντά σε μία στάνη ιδιοκτησίας του κ. Ιωάννη Τσιονάρα.
Τα σκυλιά της ομάδας έψαχναν αρκετές ώρες την περιοχή. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ περισυνέλλεξε δείγματα από τα υπολείμματα των δολωμάτων καθώς και από τα νεκρά ζώα για περαιτέρω τοξικολογικές εξετάσεις.
Την επιχείρηση επιβλέπουν τα δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας και υποστηρίζουν ενεργά με καθημερινή συμμετοχή οι κυνηγητικοί σύλλογοι Πύλης και Καλαμπάκας.
Τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί επίδειξη της Ευρωπαϊκής ομάδας σκύλων στο χωριό Βλαχάβα Καλαμπάκας στις 9:30 το πρωί, μετέπειτα θα ακολουθήσει ομιλία και συζήτηση που θα γίνει στο Κέντρο Ενημέρωσης Προστατευόμενης περιοχής Χασίων – Αντιχασίων που βρίσκεται στην Καλαμπάκα στην οδό Ιωαννίνων 95.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!