Ενδιαφέρον επιχειρηματιών από την Ασία για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε δήμους της Κοζάνης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η επίσκεψη πολυμελούς ομάδας από την Ταϊβάν, το Χόνγκ Κόνγκ και την Κίνα στον Δήμο Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή, η οποία διήρκησε από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της, η ομάδα επισκέφθηκε φυτείες αρωματικών φυτών του Δήμου, τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών, καθώς και περιοχές των Δήμων Βοϊου και Εορδαίας. Την ευθύνη της διοργάνωσης της επίσκεψης είχαν ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης και ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, Γεώργιος Κασαπίδης. Η επιχειρηματική οικοτουριστική αποστολή ενημερώθηκε για την καλλιέργεια αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.

Κατά την ημέρα άφιξής τους πραγματοποιήθηκε εκδήλωση υποδοχής στην οποία παρέστησαν, επίσης, ο Πρέσβης της Ταϊβάν Kuoboug Chiag και o Πρόξενος Cao- Fan Chiang. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης, ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Γ. Κασαπίδης, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Καρυπίδης, ο Πρέσβης της Ταϊβάν και η June Wen. Στην εκδήλωση συμμετείχε χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης, η Παραδοσιακή ορχήστρα «Οι Άρχοντες» και το Σύνολο Ποντιακής Λύρας του Νίκου Κοτταρίδη (συνοδεία- νταούλι: Γιώργος Χαϊτίδης), αποτελούμενο από μαθητές των πολιτιστικών συλλόγων Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου, Δρεπάνου και Κλείτου. Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά» στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, μία διοργάνωση της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης. Εισηγητές ήταν ο κ. Κασαπίδης , ο κ. Τζιμίκας και η κ. June Wen, Διευθύντρια μίας πρωτοπόρου εταιρείας σε θέματα αρωματοθεραπείας, η οποία παράγει προϊόντα αρωματοθεραπείας και εκπαιδεύει θεραπευτές. Την συζήτηση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Αχ. Δημητριάδης. Ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε στο θέμα της Βιοποικιλότητας και τον ρόλο της στην τοπική ανάπτυξη, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να δραστηριοποιηθούν στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Ο κ. Τζιμίκας μίλησε για τα καινοτόμα προϊόντα που παράγονται από φαρμακευτικά φυτά της περιοχής και τόνισε ότι η καλλιέργεια αρωματικών φυτών αποτελεί σημαντική επιχειρησιακή προοπτική για την περιοχή. Η κ. June Wen αναφέρθηκε στην αξία των αρωματικών φυτών της περιοχής, για το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν άνθρωποι του τόπου της γι’ αυτά και για τις νέες επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η ενασχόληση με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Κατά την εκδήλωση προβλήθηκε επίσης το ντοκιμαντέρ “The aroma of Greek Mythology”, το οποίο έχει ως θέμα του τα αρωματικά φυτά της περιοχής και είναι μία παραγωγή της June Wen.

Η όλη επίσκεψη στέφθηκε με επιτυχία, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για μία εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στον τομέα των αρωματικών φυτών, με βασική προϋπόθεση την ανάδειξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της περιοχής και την αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ο Πρέσβης της Ταϊβάν θα επισκεφθεί και πάλι την περιοχή, με αφορμή την εμποροβιοτεχνική έκθεση Κοίλων, όπου τιμώμενος κλάδος θα είναι ο κλάδος των αρωματικών φυτών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!