Εννέα φυτά της βεράντας που διώχνουν τα κουνούπια

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την κηπουρική στη βεράντα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθότι ορισμένα φυτά απομακρύνουν κουνούπια και ενοχλητικά έντομα, προσφέροντας μας ταυτόχρονα ωραίο περιβάλλον με ενδιαφέρουσες μυρωδιές, αλλά και ένα... μίνι μανάβικο έξω από την κουζίνα μας.

Ποια φυτά απομακρύνουν τα κουνούπια

Σύμφωνα με τον τεχνολόγο γεωπόνο Παναγιώτη Φλέγκα, που μίλησε στο Πρακτορείο Fm, τα φυτά που θεωρούνται εντομοαπωθητικά και μπορούμε να τα έχουμε στην βεράντα μας, είναι η καλέντουλα, η λεβάντα, το λεμονόχορτο, το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, ο δυόσμος, η μέντα, η πετούνια και η σιτρονέλα. «Επιλέγουμε αυτά τα φυτά γιατί είναι ελληνικά και έχουν λίγες απαιτήσεις ως προς την καλλιέργεια τους. Φυτά για εσωτερικούς χώρους που να είναι εντομοαπωθητικά δεν υπάρχουν, παρά μόνο τα σαρκοβόρα, τα οποία τρώνε τα έντομα, αλλά σε αυτή την κατηγορία στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φυτά».

Επίσης πολύ χρήσιμα για την απομάκρυνση των κουνουπιών είναι τα κεριά της σιτρονέλας που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και στικάκια με αρώματα από τα φυτά που προαναφέραμε.

Βασικοί κανόνες για να «διώξουμε» έντομα και κουνούπια

Πέραν όμως της κηπουρικής υπάρχουν και βασικοί κανόνες για να απομακρύνουμε έντομα και κουνούπια από το χώρο μας όπως αναφέρει ο κ. Φλέγκας:

«-Δεν ποτίζουμε το βράδυ, ποτίζουμε πάντα νωρίς το πρωί ώστε το φυτό να πάρει την υγρασία όταν την χρειάζεται το πρωί με τον ήλιο.

-Προσπαθούμε να έχουμε το χώρο μας καθαρό, να καθαρίζουμε τα σημεία που μαζεύουν νερά.

-Τα φυτά που έχουμε στον κήπο μας ή στη βεράντα μας πρέπει να είναι μόνιμα κλαδεμένα.

-Το γκαζόν μας το κουρεύουμε υποχρεωτικά μία φορά τη βδομάδα και συλλέγουμε όλο το φυτικό υλικό που μένει από κλαδέματα και από τις καθαριότητες που κάνουμε, ώστε να μην συγκεντρώνεται, γιατί εκεί δημιουργούνται εστίες που πάνε τα ακμαία έντομα, δηλαδή το κουνούπι το μεγάλο και αφήνουν τα αυγά τους. Η υγρασία μαζί με το σκοτάδι δημιουργούν τις συνθήκες για να συγκεντρωθούν και να αναπτυχθούν έντομα».

Τι προσέχουμε όταν ψεκάζουμε το σπίτι με γεωργικά φάρμακα για απολύμανση

Καλό είναι να απευθυνόμαστε σε ειδικούς που κάνουν εφαρμογές γεωργικών φαρμάκων για απολύμανση, τονίζει ο κ. Φλέγκας: «Όταν όμως κάνουμε μόνοι μας την εφαρμογή θα πρέπει να ρίχνουμε το φάρμακο σε χώρους που μαζεύουν νερά, όπως τα σιφόνια ή σε κάποιες απορροές που μπορεί να έχουν πρόβλημα. Θα πρέπει να προσέχουμε τι φάρμακα παίρνουμε, αλλά και την ημερομηνία λήξης τους, να είναι μέσα στις προθεσμίες, που αναγράφονται στη συσκευασία. Μεγάλη προσοχή επίσης χρειάζεται όταν γίνεται η εφαρμογή, να μην βρίσκονται στο χώρο παιδιά ή κατοικίδια, καθώς και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Ιδανικό είναι να ψεκάσουμε και να επισκεφθούμε το χώρο μετά από 24 ώρες, έτσι ώστε να έχει στεγνώσει καλά το φάρμακο και να έχει απορροφηθεί».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση