Ενυδρείο Δράμας.. τα ψάρια του γλυκού νερού

Ηλιόψαρο

Σε εποχές όπου η καταστροφή  των υγροτόπων από ανθρώπινες δραστηριότητες (μόλυνση, ρύπανση, άντληση υδάτων, γεωργικές δραστηριότητες κτλ) είναι πραγματικότητα, ο επισκέπτης στο ενυδρείο της Δράμας   έχει την δυνατότητα να παρατηρήσει και να θαυμάσει από κοντά την ομορφιά και την αρμονία της ελληνικής φύσης. Είναι δεδομένο ότι τα ψάρια των γλυκών νερών είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ελληνικής πανίδας σπονδυλωτών, και αυτό γιατί  περίπου τα μισά από τα 150  είδη που ζουν στην χώρα μας είναι ενδημικά. Ζώντας όμως σε τόσο ευάλωτα οικοσυστήματα οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και αποτελούν αυτή την στιγμή τα πιο απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη σπονδυλόζωων στην Ελλάδα.

Για να διατηρήσουμε όμως αυτό το πολύτιμο κομμάτι της ελληνικής φύσης χρειάζεται άμεσα ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου και αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών από όλους μας.

Κουνουπόψαρο

  Το ενυδρείο Δράμας προσφέρει μία μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη και μία τελευταία ίσως ευκαιρία, λόγω των κινδύνων που αναφέραμε παραπάνω, να γνωρίσει από κοντά την άγρια ζωή των γλυκών νερών της Ελλάδος.

   Το Ενυδρείο Δράμας έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, απόδειξη ο μεγάλος αριθμός σχολείων και συλλόγων που το επισκέπτονται από το Νομό μας αλλά και από τους γύρω Νομούς. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου των εσωτερικών υδάτων και η προβολή της ζωής σε αυτά, η ενημέρωση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του επισκέπτη.

 Το ενυδρείο βρίσκεται στην είσοδο του Μυλοποτάμου 5.χιλ δυτικότερα από την πόλη της Δράμας, στεγάζεται σε παλιό ανακαινισμένο υδρόμυλο, δίπλα στις πηγές του Μυλοποτάμου. 

Φιλοξενεί αποκλειστικά ψάρια του γλυκού νερού, ενδεικτικά εδώ μπορείτε να παρατηρήσετε ψάρια όπως: το γριβάδι, την μπριάνα, τον κέφαλο, το γλήνι, το χελι, την πεστροφα, τον γουλιανό κ.α. Μαζί με αυτά φιλοξενούνται   ορισμένα τροπικά ψάρια και κάποια ερπετά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!