Εξασθενές χρώμιο στη Θεσσαλία

Υψηλές συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου (Cr Cr6+) στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής Αρμένιο στο νομό Λάρισας έδειξαν οι χημικές αναλύσεις που έγιναν στα διαπιστευμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κατόπιν αιτήματος των τοπικών και περιφερειακών αρχών.
Σε σύσκεψη που έγινε στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, με αφορμή τις πληροφορίες για αυξημένη παρουσία χρωμίου στο νερό ύδρευσης του οικισμού, ζητήθηκε από το ΙΓΜΕ να προβεί στην εκτέλεση δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων και στην αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια επιβάρυνσης του νερού σε χρώμιο και να υποβληθούν προτάσεις για περαιτέρω ενέργειες επίλυσης του προβλήματος ύδρευσης.
Στο διάστημα 2- 4/11/2011 κλιμάκιο του ΙΓΜΕ αποτελούμενο από του υδρογεωλόγους κκ. Β. Τσιούμα και Π. Γιαννουλόπουλο, μετέβη στην περιοχή συνοδευόμενο από τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο ΔΕΥΑΚ, καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Δήμου, λαμβάνοντας δείγματα νερού συνολικά σε 17 γεωτρήσεις.
Η προκαταρκτική έκθεση με τα αποτελέσματα των αναλύσεων παρουσιάστηκε χθες στην Βουλή κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος, από τον γενικό διευθυντή του ΙΓΜΕ, κ. Κώστα Παπαβασιλείου, ενώ νέο επιστημονικό κλιμάκιο θα μεταβεί στην περιοχή τη Δευτέρα προκείμενου να γίνει δειγματοληψία και χημική ανάλυση πρόσθετων δειγμάτων.

Από την αξιολόγηση των πρώτων αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων παρατηρούνται αυξημένες περιεκτικότητας ολικού και εξασθενούς χρωμίου στο νερό των γεωτρήσεων νότια και νοτιοδυτικά του οικισμού. Υψηλότερες όμως συγκεντρώσεις χρωμίου (ολικού και εξασθενούς) παρουσιάζει φρεάτιο, βάθους 7 μέτρων, εντός του οικισμού. Στο ίδιο φρέαρ εντοπίστηκαν επίσης και υψηλές τιμές νιτρικών ιόντων (294mg/l) ενώ αντίθετα οι συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων στον υποκείμενο βαθύτερο υδροφόρο που χρησιμοποιείται για ύδρευση ήταν ιδιαίτερα χαμηλές από 7 έως 19mg/l.
Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου πλησίον του οικισμού Αρμενίου, ιδιαίτερα αυτές στο ρηχό φρεάτιο υδροφόρο ορίζοντα φαίνεται να συνδέονται περισσότερο με τοπικές εστίες ρύπανσης και δευτερευόντως με τις φυσικές γεωλογικές πηγές ολικού και εξασθενούς χρωμίου όπως είναι τα υπερβασικά και οφιολιθικά πετρωμάτα (σερπεντινίτες, περιδοτίτες κλπ), τα οποία αναπτύσσονται στην περιοχή όπως και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας.
Σε μικρή απόσταση (περίπου 500 μέτρα) από τις υδρευτικές γεωτρήσεις, βορειοανατολικά του οικισμού, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος με παροχή νερού, όπου οι αγρότες συνηθίζουν να πλένουν τα ψεκαστικά τους μηχανήματα εδώ και 15 έτη σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων της περιοχής. Το ίδιο συνέβαινε και παλαιότερα σε άλλο χώρο πλησιέστερο των εν λόγω υδρευτικών γεωτρήσεων. Στους χώρους αυτούς συσσωρεύεται επίσης, για αποτέφρωση, πλήθος πλαστικών φιαλών από φυτοφάρμακα και αντίστοιχων υλικών συσκευασίας.

Αυξημένες τιμές χρωμίου και αρσενικού έχουν εντοπιστεί και σε προηγούμενες μελέτες του ΙΓΜΕ, και σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα προς τα περιθώρια της πεδιάδας, όπως π.χ. Βελεστίνου, Φαρσάλων, Βόλου κλπ. ενώ ανάλογες γεωργικές δραστηριότητες πλύσης ψεκαστικών αναμένονται και σε άλλους οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Η επεξεργασία και αξιολόγηση του συνόλου των δεδομένων θα οδηγήσει σε τελικές προτάσεις για περαιτέρω παρακολούθηση του συστήματος και επίλυσης των υδρευτικών προβλημάτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!