Ο Γκάμπριελ στην Ελλάδα: Τι ζητούν οι Γερμανοί για τις ΑΠΕ

Την προώθηση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι οποίες, σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνολογίες αποθήκευσης (συσσωρευτών) και αντίστοιχα σύγχρονα συστήματα διαχείρισης των δικτύων και της ηλεκτρικής ζήτησης, μπορούν να καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομα κάποια ελληνικά νησιά, φέρνει ως πρόταση στη «βαλίτσα» του ο Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ που έρχεται αύριο στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική βούληση για να υλοποιηθούν αντίστοιχα projects είναι το βασικό περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης Προθέσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του κειμένου δηλαδή που θα υπογράψουν ο Γερμανός Υπουργός και ο Έλληνας ομόλογός του Πάνος Σκουρλέτης.

Τα συστήματα ενεργειακής αυτονόμησης των νησιών έχουν αποτελέσει και στο παρελθόν αντικείμενο συζητήσεων τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και ανάμεσα σε ‘Ελληνες και Γερμανούς τεχνοκράτες, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει επανειλημμένως αναφερθεί σε αυτά ο Έλληνας Υπουργός ΠΕΝ.

Το πλεονέκτημα που εισάγουν τα συστήματα αυτά είναι ότι επιτρέπουν την αξιοποίηση των εγκατεστημένων σταθμών ΑΠΕ σε επίπεδα του 80 – 85% της ισχύος τους, όταν σήμερα οι ΑΠΕ στα νησιά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε επίπεδα πάνω από το 20% της εγκατεστημένης ισχύος τους.

Το γενικό μοντέλο λειτουργίας των συστημάτων ενεργειακής αυτονόμησης στηρίζεται σε τρεις άξονες:

- Στην εγκατάσταση υβριδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας όπου αξιοποιούνται δύο ή και παραπάνω διαφορετικές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, με προτεραιότητα στην αιολική και τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία. Η ισχύς που εγκαθίσταται σε κάθε περίπτωση είναι αντίστοιχη με τις ανάγκες του νησιού.

- Στη χρήση συσσωρευτών σύγχρονης τεχνολογίας με μεγάλη - για τα μέχρι τώρα δεδομένα - αποθηκευτική ικανότητα, προκειμένου να αποθηκεύεται μέρος της ενέργειας που παράγουν οι ΑΠΕ.

- Στην εγκατάσταση ενός «έξυπνου δικτύου» και ταυτόχρονα την εγκατάσταση σε κάθε σπίτι και κατάστημα του νησιού  «έξυπνων μετρητών», οι οποίοι θα προειδοποιούν για πιθανή πτώση στα φορτία ενέργειας, θα ενημερώνουν για την κατάσταση των δικτύων και εν γένει θα δίνουν τη δυνατότητα εξισορρόπησης προσφοράς - ζήτησης on time, με διαχείριση από τον καταναλωτή της κατανάλωσής του (επιλογή της ώρας χρήσης ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκάμπριελ θα συναντηθεί αύριο  με τον κ. Σκουρλέτη και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση των Ελλήνων Υπουργών, Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Σταθάκη και του Αντικαγκελάριου Γκάμπριελ με στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων και εκπροσώπους ελληνικών θεσμικών φορέων ενέργειας.

Την Παρασκευή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, θα συμμετάσχει στο Ενεργειακό Συνέδριο που συνδιοργανώνεται από το ΥΠΕΝ, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, στο ξενοδοχείο Hilton.

Αμέσως μετά, θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεταξύ των δύο Υπουργών, Σκουρλέτη και Γκάμπριελ.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα μας, ο κ. Γκάμπριελ θα μιλήσει ως επίσημος προσκεκλημένος στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου στις 30 Ιουνίου με θέμα «Ελλάδα και Γερμανία – Εταίροι για την ανάπτυξη και την απασχόληση». Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεώργιος Σταθάκης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Γκάμπριελ θα συνοδεύεται από επιχειρηματική αποστολή που αποτελείται μεταξύ άλλων από εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων από τους κλάδους των ΑΠΕ, του τουρισμού και των κατασκευών, καθώς και από τον τραπεζικό τομέα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση