Επιχειρηματικό forum: Στην πορεία για την ανάπτυξη

Προτάσεις χρηματοδότησης για  εξοικονόμηση  ενέργειας και νέα έργα.Ζωτικά θέματα ενέργειας, κατασκευών και μεταφορών, περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητας και επενδύσεων, τεχνογνωσίας, θέσεων εργασίας, αγροτικής οικονομίας και καθημερινότητας θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του διήμερου επιχειρηματικού φόρουμ με θέμα: «Στη πορεία  για την ανάπτυξη: Η ώρα  της εξοικονόμησης  ενέργειας –Ωριμα κατασεκυαστικά  και ενεργειακά έργα».

 Στο  forum θα  υπάρξουν από τις τράπεζες, τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και τους επιχειρηματικούς φορείς, τοποθετήσεις σχετικά με την παραπέρα χρηματοδότηση του ευρύτερου τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, που βρίσκεται στην άμεση επιχειρηματική και οικονομική επικαιρότητα, όπως επίσης και  νέων έργων.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί  στις 27-28 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο πλαίσιο ενημερωτικών δράσεων της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και της επενδυτικής έκδοσης Α-ENERGY με την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, την υποστήριξη της ΕΕ (Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα) και της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών, τη συμμετοχή καθ’ ύλην αρμόδιων εκπροσώπων των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, του ΙNVEST IN GREECE, της ΚΕΔΕ, της ΠΕΤΑ, του ΚΑΠΕ  και του συνόλου των επιχειρηματικών φορέων που εμπλέκονται στη θεματολογία του. 

Η πρώτη μέρα του φόρουμ, επικεντρώνεται στον τομέα διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, στα επαγγελματικά κτίρια (ιδιωτικά και δημόσια), στα νοσοκομεία, στα ξενοδοχεία, στους δρόμους, στα αθλητικά κέντρα, στη βιομηχανία και ασφαλώς στις μεταφορές. Ήδη, στο συγκεκριμένο  τομέα, δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις  από τον ευρύτερο τομέα των κατασκευών,  καθώς επίσης βιομηχανίες και προμηθευτές υλικών και το καλό ερώτημα, είναι, πώς θα ξεπεραστούν νομικά και χρηματοδοτικά εμπόδια ώστε να υλοποιηθούν περισσότερα και μεγαλύτερα έργα, αναθερμαίνοντας την αγορά.

Η δεύτερη μέρα του φόρουμ, επικεντρώνεται σε κατασκευαστικά και ενεργειακά έργα που βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά κατασκευαστικά έργα που θα παρουσιαστούν, είναι, η επέκταση του μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά, η επέκταση της γραμμής 3 του τραμ προς Πειραιά, η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου, κα. Ανάμεσα στα ώριμα ενεργειακά έργα, είναι, ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου «Ποσειδών» και η επέκταση εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, έργα αναβάθμισης αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, ορισμένα από τα μεγαλύτερα προγραμματισμένα έργα βιομάζας στην Ελλάδα (των ομίλων  EΛΠΕ και Kavala Oil, Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας, Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας κα) και τα έργα αποβλήτων της Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας. 

Ειδικά για τις επενδύσεις βιομάζας, σημειώνεται, ότι είναι ένας νέος τομέας στον οποίο στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον μεγάλων αλλά και μικρότερων επενδυτών. Όπου έχουν υλοποιηθεί στην Ευρώπη, οι επενδύσεις βιομάζας, δημιούργησαν προϋποθέσεις για μεγαλύτερο αγροτικό εισόδημα, αποκέντρωση, χαμηλότερη ανεργία, μεγαλύτερη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Σε ότι αφορά τα απόβλητα, μετά από έναν εντυπωσιακά μεγάλο χρόνο ωρίμανσης, τα πρώτα έργα αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο και για τα υπόλοιπα, καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί τρέχουν και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί εκπνέουν.

Τι χώρο θα καταλάβουν στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό αλλά και συνολικότερα στον οικονομικό σχεδιασμό της χώρας, οι προαναφερθέντες τομείς, είναι ένα ερώτημα στο οποίο το φόρουμ θα επιχειρήσει επίσης να δώσει τις πρώτες απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση σε μια περίοδο κρίσιμη, κατά την οποία το βάρος της ανάπτυξης πέφτει κυρίως στον λαβωμένο από την εξαετή ύφεση και τα σκληρά φορολογικά μέτρα ιδιωτικό τομέα, η ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρο  πεδίο  για την  σωστή επιχειρηματική  και επενδυτική επιλογή, παίρνει άλλες διαστάσεις.

 Συμμετέχοντες φορείς

Ανάμεσα στους επιχειρηματικούς φορείς που θα συμμετάσχουν στο φόρουμ, περιλαμβάνονται η Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ)  και άλλες εργοληπτικές οργανώσεις, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (ΣΕΚΑ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης ΠΑ.ΣΥ.ΔΙΠ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Μόνωσης (ΠΣΕΜ), η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (Ε.Σ.Σ.Η.Θ.), Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.), εταιρείες που ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν κατά το μοντέλο των παραδοσιακών Esco, σημαντικοί οργανισμοί και μεγάλες επιχειρήσεις του ενεργειακού και  κατασκευαστικού χώρου, όπως επίσης και του τομέα των μεταφορών, βιομηχανίες, προμηθευτές εξοπλισμού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων ΑΠΕ κ.α.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!