Ερχονται νέες αυξησεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ?

Διευκρινήσεις  σε θέματα  που αφορούσαν  τις πληροφορίες για  νέες αυξήσεις  στα τιμολόγια της ΔΕΗ   έδωσε  ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στη σημερινή  συνέντευξη τύπου  με θέμα  το επιχειρησιακό πρόγραμμα  «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΕΠΠΕΡΑΑ) – ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ» απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων   επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πρόσθεση του ΥΠΕΚΑ για  νέα αύξηση  στα τιμολόγια της ΔΕΗ.   Ωστόσο  ένας   εκ των δημοσιογράφων  επέμεινε    να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έχουμε   αύξηση   και τότε  ο υπουργός  απάντησε  «Ευχαριστώ  πολύ».

 Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με αφορμή την ερώτηση του κ. Γρυλάκη για το ενεργειακό πιστοποιητικό βγαίνουν σήμερα αν και οι εφημερίδες κάνουν σχόλια κλπ. για αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές που γίνονται στα εισοδήματα και αυτά και ήθελα να ρωτήσω επίσης πάνω σε αυτό, χτες ο Πρόεδρος της ΔΕΗ άφησε υπαινιγμούς ευθύς για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η θέση η δική σας ποια είναι κ. Υπουργέ πάνω σε αυτό το θέμα;

Φ. ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ: Και να προσθέσω και κάτι στην ερώτηση του κ. Σαραντάκου ότι και σήμερα δήλωνε ότι εσείς ήσασταν εκείνος ο οποίος προχωρήσατε σε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως γνωστόν, η ΔΕΗ δεν είναι τελικός δικαιούχος στο  ΕΠΠΕΡΑΑ. Όμως, επειδή το θέμα αυτό ενδιαφέρει, θα πω μια λέξη, γιατί δεν θέλω να υπάρχουν παρανοήσεις, ούτε να φανεί ότι κατά κάποιο τρόπο υπάρχουν αιχμές από τον ένα ή τον άλλο. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ καθαρή. Η ΔΕΗ καταθέτει κοστολογικό σχέδιο στη ΡΑΕ, η ΡΑΕ γνωμοδοτεί και το Υπουργείο αποφασίζει για τα τιμολόγια εκείνα, τα οποία ρυθμίζονται και αυτό είναι η χαμηλή τάση, η οποία έχει να κάνει με τους περισσότερους καταναλωτές.

Θυμίζω αυτό το οποίο είναι γνωστό σε όλους, ότι η ΔΕΗ ζήτησε αυξήσεις, οι οποίες έφταναν κοντά στο 20%. Το ΥΠΕΚΑ δεν έκανε δεκτές αυτές τις αυξήσεις, γιατί θεώρησε αδιανόητο, σε αυτή τη συγκυρία, να πάμε σε τόσο μεγάλες αυξήσεις. Κάναμε δεκτές εκείνες  τις αυξήσεις, τις οποίες θεωρούσαμε ότι είναι οι ελάχιστες, με τις οποίες η ΔΕΗ θα μπορέσει να παραμείνει μια υγιής εταιρεία, ικανή να συνεχίζει τον δανεισμό της και να αποπληρώνει τα χρέη της.

Βεβαίως, συμπλήρωσα στις ανακοινώσεις σαφείς κατευθύνσεις προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ για περαιτέρω περιορισμό δαπανών με συγκεκριμένους τρόπους, μεταξύ των οποίων βεβαίως ότι κάποια στιγμή πρέπει να τερματιστεί το καθεστώς, στο οποίο 55.000 άτομα πληρώνουν μόνο το 20% του ρεύματος που καταναλώνουν.

Αυτές είναι οι κατευθύνσεις του ΥΠΕΚΑ, είναι πολύ σαφείς, πολύ καθαρές και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση για νέα αύξηση τιμολογίων στη μέση του έτους.

Π. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου, σχετικά με το ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει τις μειώσεις, γιατί αυτές υπάρχουν στη συλλογική σύμβαση εργασίας και επομένως χρειάζεται ρύθμιση από το ΥΠΕΚΑ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα δούμε ακριβώς με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, αν θα γίνει σταδιακά, αν θα γίνει από την επιχείρηση. Αν χρειαστεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η πολιτεία θα το κάνει.

Τ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Για φέτος είπατε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις….

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να επαναλάβω το εξής. Η ΡΑΕ έχει προτείνει μια εξαμηνιαία αναθεώρηση. Αυτό είναι μια πρόταση της ΡΑΕ. Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει πρόθεση να επανέλθει με νέα αύξηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Άρα δεν θα έχουμε αύξηση για το 2012….

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστώ πολύ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!