ΕΦΙΚΤΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ

Περιβαλλοντικά φιλική και οικονομικά συμφέρουσα είναι η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε δημόσια κτήρια, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση όπως σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Αυτό επισημάνθηκε στην ημερίδα το βράδυ της Παρασκευής στο ΤΕΙ Χανίων με θέμα «Αειφορική χρήση ενέργειας σε δημόσια κτήρια».

Το παράδειγμα της αξιοποίησης των ΑΠΕ για δημόσιες εγκαταστάσεις όπως κολυμβητήρια ήταν το θέμα της εισήγησης του καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης Γιάννη Βουρδουμπά. Ειδικότερα ο κ. Βουρδουμπάς στάθηκε στο θέμα της τροφοδότησης με ενέργεια του κολυμβητηρίου Χανίων (Νέα Χώρα) σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν παραδείγματα στην υπόλοιπη Ελλάδα, στη Βέροια, στην Αμαλιάδα στο Βύρωνα όπου έχουν εγκαταστήσει επιτυχημένες εφαρμογές της ηλιακής ενέργειας και γεωθερμικών αντλιών θερμότητας που θερμαίνουν το νερό των κολυμβητικών δεξαμενών. Οι τεχνολογίες αυτές είναι ώριμες, αξιόπιστες και οικονομικά συμφέρουσες».

Την εμπειρία του ΜΑΙΧ από την εφαρμογή από το 2012 ενός προγράμματος για «Καινοτόμες εφαρμογές της ηλιακής ενέργειας σε δημόσια κτήρια στη Μεσόγειο » παρουσίασαν οι ερευνητές Γιώργος Αγγελάκης και Νίκος Μπορέτος υπογραμμίζοντας πως ήδη το ΜΑΙΧ έχει εγκαταστήσει ανάλογα συστήματα σε τρία κτήριά του.

ΑΠΕ και τοπικές κοινωνίες

«Να ανοίξει η συζήτηση και σε τοπικό επίπεδο για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση Βάμου κ. Φώτης Ποντικάκης, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. «Στη συνδιάσκεψη τα κράτη αποφάσισαν να λάβουν μέτρα για την αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής. Παράλληλα πρέπει να αλλάξουμε και εμείς τρόπο ζωής και νοοτροπία και εκεί θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και η περιβαλλοντική εκπαίδευση».

Ο κ. Ποντικάκης στάθηκε στη σημασία της στήριξης του δημόσιου στην προώθηση των ΑΠΕ. «Με την αποφασιστική παρέμβαση του κράτους η Γερμανία έχει πάνω από 27% παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ. Χώρες όπως η Κόστα Ρίκα πλησιάζουν στο 100% της παραγωγής από ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ, ενώ άλλες χώρες όπως το Περού επιδοτούν τα φτωχά νοικοκυριά να βάλουν φωτοβολταικά αντί να τους κάνουν μια έκπτωση στην τιμή όπως γίνεται εδώ. Αυτό απαιτεί παρέμβαση του κράτους και δέσμευση κονδυλίων που σήμερα σπαταλιούνται για πετρέλαιο».

Για την «Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων» ο Γιώργος Παπαδάκης σημείωσε πως «η θέση της «Οικολογικής Πρωτοβουλίας» για αυτοδύναμα ενεργειακά κτήρια είναι πολύ παλιά και πιστεύουμε ότι ήλθε ο καιρός να προχωρήσει αυτό το θέμα και να απεξαρτηθεί η Ελλάδα από τα ορυκτά καύσιμα», παράλληλα αναφερόμενος στη συνδιάσκεψη για το κλίμα έκανε λόγο για «ένα πρώτο θετικό βήμα καθώς υποχρεώνονται τα κράτη να πάρουν μέτρα για τη μείωση της εκπομπής αερίων. Στα αρνητικά της διάσκεψης ήταν ότι πολλοί από τους χορηγούς ήταν μεγάλοι παγκόσμιοι ρυπαντές, όπως επίσης το το ότι τα κράτη που δεν θα πετύχουν τους στόχους δεν θα έχουν πρόστιμα». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και την Οικολογική Πρωτοβουλία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση