Η Ισλανδία μεγαλώνει τώρα τα δάση που κατέστρεψαν οι Βίκινγκς

Η Ισλανδία είναι μια πανέμορφη χώρα, ωστόσο τα δάση καλύπτουν μόνο το 2% της γης και είναι σχετικά μικρά. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε. Όταν οι πρώτοι Βίκινγκς έφτασαν στην Ισλανδία πριν από μία χιλιετία, βρήκαν ένα ακατοίκητο τοπίο με πολλές σημύδες και άλλα δάση, που κυμαίνονταν από το 25% έως το 40% του νησιού. Σύμφωνα με ένα ισλανδικό έπος, «την εποχή εκείνη, η Ισλανδία ήταν καλυμμένη με δάση, ανάμεσα στα βουνά και στην ακτή».

Λοιπόν, τι συνέβη; Οι Βίκινγκς άρχισαν να κόβουν και να καίνε τα δάση της Ισλανδίας για ξυλεία και να καθαρίζουν τα εδάφη για γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπους. «Απομάκρυναν τον πυλώνα του οικοσυστήματος», δήλωσε πρόσφατα στους New York Times ο Gudmundur Halldorsson, συντονιστής της έρευνας για την υπηρεσία διατήρησης του εδάφους της Ισλανδίας.

Έφεραν επίσης πρόβατα, τα οποία έτρωγαν τα φυτά κάνοντας δύσκολη την ανάκαμψη των δασών της Ισλανδίας. «Η βόσκηση των προβάτων εμπόδισε την αναγέννηση των δέντων μετά την κοπή και η περιοχές των δασών συνέχισαν να μειώνονται», εξηγεί η Ισλανδική Υπηρεσία Δασών. «Ένα κλίμα πάγου (η μικρή εποχή των παγετώνων) αναφέρεται μερικές φορές ως πιθανή αιτία για την μείωση των δασών, όπως επίσης και οι ηφαιστειακές εκρήξεις και άλλες διαταραχές στο περιβάλλον, αλλά με μια προσεκτικότερη επιθεώρηση όλα αυτά δεν μπορούν να εξηγήσουν τη γενική αποδάσωση που έγινε».

Η Ισλανδία, σύμφωνα με το perierga.gr, εργάζεται για να διορθώσει το πρόβλημα, ανακτώντας, μάλιστα, τα χαμένα οφέλη των αρχαίων δασών της. Η αποκατάσταση της εγγενούς κάλυψης των δένδρων του νησιού θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, μειώνοντας τις καταιγίδες και ενισχύοντας τη γεωργία. Θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του νερού και να συμβάλλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της χώρας.

Η χώρα έχει εργαστεί στην αναδάσωση για περισσότερα από 100 χρόνια, φυτεύοντας εκατομμύρια δέντρα, φτάνοντας τα 4 εκατομμύρια ετησίως στη δεκαετία του 1990 και έως 6 εκατομμύρια ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η χρηματοδότηση της δασοκομίας μειώθηκε απότομα μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009, αλλά η Ισλανδία συνέχισε να προσθέτει μέχρι και 3 εκατομμύρια νέα δέντρα κάθε χρόνο. Μέχρι το 2100, η ​​χώρα σκοπεύει να αυξήσει τη δασική κάλυψη από 2% σε 12%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση