Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία

Μια νέα έκθεση  επιστημόνων έρχεται να  παρουσιάσει  τις δυσάρεστες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής  για τον άνθρωπο αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Ήδη, προκαλεί κάθε  χρόνο  τον θάνατο περίπου 400.000 ανθρώπων και  κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία  περισσότερα από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα  να  "εξαφανίζει"  ετησίως
το  1,6%  του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα  με  τη  νέα μελέτη. Οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές πιο έντονα στις αναπτυσσόμενες χώρες  όπου οι  ζημίες στη γεωργική παραγωγή από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή συμβάλλει στο θάνατο από τον υποσιτισμό, τη φτώχεια και  άλλες ασθένειες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων είναι επίσης προκαλεί ετησίως τον θάνατο τουλάχιστον 4,5 εκατ. ανθρώπων. Η  έρευνα   πραγματοποιήθηκε από την ομάδα ΔΑΡΑ, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στην Ευρώπη. Συντάχθηκε από 50 επιστήμονες οικονομολόγους και πολιτικούς εμπειρογνώμονες και ανατέθηκε από 20 κυβερνήσεις.

Μέχρι το 2030, η εκτίμηση των ερευνητών είναι πως το κόστος της αλλαγής του κλίματος σε συνδυασμό και με την ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξήσει τις απώλειες του παγκόσμιου ΑΕΠ  στο 3,2% . Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου αναμένεται να φέρουν το κύριο βάρος, θα υποφέρουν από απώλειες έως και 11% του δικού τους ΑΕΠ.

Σημαντικές  οικονομίες θα λάβουν  επίσης ένα χτύπημα, όπως ακραίες καιρικές συνθήκες και την βλάβη που σχετίζεται - ξηρασίες, πλημμύρες και έντονες καταιγίδες περισσότερο - θα μπορούσε να εξαλείψει το 2% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2030, ενώ παρόμοια αποτελέσματα θα μπορούσαν να κοστίσουν 1.2 τρις εκατομμύρια στην Κίνα.

Ενώ πολλές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει την άποψη ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, υπάρχει ένα αυξανόμενο τμήμα  της  κοινής γνώμης που δηλώνει   ότι οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές. Οι επιστήμονες έχουν θορυβηθεί από την ολοένα και πιο ταχεία τήξη των πάγων της Αρκτικής θάλασσας, η οποία έφθασε σε νέο ρεκόρ. Κάποια έρευνα δείχνει ότι η
τήξη θα μπορούσε να συνδεθεί με  το κρύο, μουντό και βροχερό καλοκαίρι σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης - όπως ήταν οι  καιρικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!