Οι «gamechangers» για λιγότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Η μείωση του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων και των ηλιακών συλλεκτών θα μπορούσε να αναχαιτίσει την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης σε πετρέλαιο και άνθρακα μέχρι το 2020, αναφέρεται σε νέα έκθεση του Ινστιτούτου Grantham στο Imperial College του Λονδίνου και της Πρωτοβουλίας Carbon Tracker.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες προβλέψεις περί μείωσης του κόστους για τις πράσινες τεχνολογίες αλλά και τις δεσμεύσεις των χωρών για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, διαπιστώνεται ότι η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα ως «gamechangers» θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μετάβαση μιας οικονομίας ιδιαίτερα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σε επτά χρόνια το κόστος της ηλιακής ενέργεια έχει μειωθεί 85%. Η έκθεση δείχνει ότι οι ηλιακοί συλλέκτες θα μπορούσαν να προμηθεύσουν το 23% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040 και 29% μέχρι το 2050, να αφήσουν το φυσικό αέριο με μερίδιο της τάξης του 1%  και να καταργήσουν τον άνθρακα.

Μέχρι το 2035,τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να εισέλθουν της αγοράς των οδικών μεταφορών πάνω από το 35% και τα 2/3 μέχρι το 2050. Έτσι, θα εκτοπίζονταν 25 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ημερησίως.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση