ΗΠΑ: Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια μπορούν να καλύψουν το 80% της ενεργειακής ζήτησης

Το 80% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να καλυφθεί από την αιολική και ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με τέσσερις ερευνητές του Επιστημονικού Ινστιτούτου Κάρνεγκι, του Πανεπιστημίου Ίρβαϊν της Καλιφόρνια και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια.

«Το γεγονός ότι μπορούμε να πάρουμε το 80% της ενέργειάς μας από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια είναι πραγματικά ενθαρρυντικό. Πριν από πέντε χρόνια, πολλοί άνθρωποι αμφέβαλλαν ότι αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% ή 30%», αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ίρβαϊν, Στίβεν Ντέιβις.

Οι επιστήμονες εξέτασαν παγκόσμια ωριαία δεδομένα για το διάστημα μεταξύ των ετών 1980 και 2015, ώστε να κατανοήσουν τα γεωφυσικά εμπόδια της αποκλειστικής χρήσης αυτών των ανανεώσιμων πηγών. Τα συμπέρασμα ήταν αν οι ΗΠΑ βασίζονταν μόνο σε ηλιακή και αιολική ενέργεια και θα έπρεπε να αποθηκεύουν ικανή ποσότητα ενέργειας, ώστε να αντισταθμιστούν οι περίοδοι χαμηλών εντάσεων ανέμων ή χωρίς ηλιοφάνεια.

Σύμφωνα με τον Ντέιβις, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να λαμβάνουν με αξιοπιστία περίπου το 80% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, «κατασκευάζοντας είτε ένα δίκτυο μεταφορών σε ηπειρωτική κλίμακα είτε εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν ενέργεια ισοδύναμη με 12 ώρες ζήτησης».

Όπως μεταδίδει το Naftemporiki.gr, οι επενδύσεις για την επέκταση των δυνατοτήτων μεταφοράς ή αποθήκευσης θα είχαν υψηλό κόστος, αλλά είναι εφικτές, σύμφωνα με τους ερευνητές. Προς το παρόν οι εκτιμήσεις για νέες γραμμές μεταφοράς κάνουν λόγο για κόστος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η αποθήκευση αυτής της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας με τις φθηνότερες σύγχρονες μπαταρίες θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο το κόστος πέφτει δραματικά κάθε χρόνο, και οι τιμές αυτές θα είναι χαμηλότερης τάξης μεγέθους όσο περνάει ο καιρός και προοδεύει η τεχνολογία.

Μέχρι τότε, οι ερευνητές προτείνουν πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να συμπληρώσουν την ηλιακή και αιολική παραγωγή, μέχρις ότου οι δυνατότητες αποθήκευσης και μετάδοσης φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Οι προφανείς επιλογές περιλαμβάνουν την πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά και την καλύτερη διαχείριση της ζήτησης, αναφέρει η έρευνα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση