Θεσσαλονίκη: Εγκατάλειψη και σκουπίδια στον «Κήπο των Ελαστικών» (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου  

Σε εστία μόλυνσης έχει μετατραπεί το Πάρκο των Ελαστικών που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λαγκάδα και Αγίων Πάντων, στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, ο αστικός κήπος που διαμορφώθηκε στο πρότυπο λειτουργίας των κοινόχρηστων κήπων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου έμεινε μόνο στα σχέδια καθώς το έργο αυτό παραδόθηκε στην εγκατάλειψη. Ο σχεδιασμός του και η κατασκευή του κήπου στηρίχθηκε στη επαναχρησιμοποίηση 1.500 περίπου ελαστικών αυτοκινήτων.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν απεικονίζουν στο έπακρο την άσχημη κατάσταση στον χώρο. Σύμφωνα με τους περίοικους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατάσταση είναι ανυπόφορη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της βαριάς μυρωδιάς των ελαστικών, καθώς και των διάφορων απορριμμάτων που πετούν ασυνείδητοι.

lag1 (840 x 473)

Τα παράπονα των κατοίκων σήμαναν συναγερμό στον δήμο Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα, σήμερα, να ξεκινήσει ο καθαρισμός του χώρου από τα συνεργεία της υπηρεσίας πράσινου.

Τον χώρο επισκέφθηκε ο προϊστάμενος της αρμόδιας διεύθυνσης μαζί με ομάδα αρχιτεκτόνων του δήμου, η οποία έκανε μια πρώτη αναγνωριστική καταγραφή με βάση το τοπογραφικό σχέδιο της περιοχής.

lag2 (840 x 473)

Σύμφωνα με τον Αστέριο Μουστακλή, μετά τον σημερινό καθαρισμό θα απομακρυνθούν τα εκατοντάδες ελαστικά ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι εντός του 2017 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αναδιαμόρφωσης του χώρου και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

lag3 (840 x 473)

Όπως τόνισε ο κ. Μουστακλής, πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της πόλης. «Βασική αρχή της δημοτικής αρχής είναι η αύξηση του πρασίνου με σκοπό να επισκέπτονται οι δημότες τους χώρους αυτούς», εξήγησε.

sxedio elastika (840 x 549)

Το αρχικό σχέδιο

sxedio elastika 1 (840 x 630)

Όταν ξεκίνησε το project

lag4 (840 x 473) lag5 (840 x 473) lag6 (840 x 473)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση