Θεσσαλονίκη: «Πράσινο τείχος» από αστυνομικούς στη λεωφόρο Δενδροποτάμου (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα πράσινο τείχος ορθώνεται στην αστική ρύπανση στη Δυτική Θεσσαλονίκη με τη φύτευση 75 κελτίδων στη νησίδα της λεωφόρου Δενδροποτάμου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 75η επέτειο από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών.

Η δενδροφύτευση έγινε από μέλη του Συλλόγου «Όμιλος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης» και υπαλλήλους του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης με την παρουσία του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, και τον Αστυνομικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Σκούμα.

Με τη δράση αυτή οι αστυνομικοί προχώρησαν στην υιοθέτηση της πράσινης νησίδας, έχοντας φυσικά και τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης.

«Με χαρά και ευθύνη αναλαμβάνουμε την υιοθέτηση της νησίδας πρασίνου στην οποία θα τοποθετηθούν αυτά τα 75 δέντρα ως ένα έμπρακτο βήμα για την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναδάσωση του πλανήτη. Η πρωτοβουλία που έρχεται να προστεθεί σε εκατοντάδες άλλες που λαμβάνουν χώρα σε όλη τη γη, δεδομένης της κλιματικής κρίσης που έχει ξεκινήσει και τα πρώτα σημάδια της έχουν κάνει ήδη δυστυχώς την εμφάνισή τους», επισήμανε ο Δημήτρης Αποστόλου, μέλος του Συλλόγου «Όμιλος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Απόστολου τόνισε πως η σημασία της δράσης για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στη δυτική πλευρά της πόλης όπου υπάρχουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά πρασίνου.

Ακόμη, σημείωσε τη συνεργασία με τον δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου και τους συνεργάτες του, αντιδήμαρχο Βασίλη Μανωλόπουλο και την προϊστάμενη Πρασίνου Μιχαηλίδου Δέσποινα.

Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα δένδρα είναι μια ανάσα ζωής για τους κατοίκους της πόλης. Το δασοπονικό είδος δένδρου η Κέλτις, γνωστή ως μελικοκιά είναι ανθεκτική στην αστική ρύπανση και το ύψος δέντρου μπορεί να φθάσει τα 15 μέτρα και διάμετρο τα 10 μέτρα.

Όπως έκανε γνωστό, η κ. Μιχαηλίδου η φύτευση του συγκεκριμένου είδους προτάθηκε από τον καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ Θεοχάρη Ζάγκα.

Ο Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνος Σκούμας έδωσε συγχαρητήρια στον Όμιλο Αστυνομικών και τον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης για την κοινή τους δράση. «Το μήνυμα είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να διατηρήσουμε ένα οικοσύστημα για τις επόμενες γενιές», είπε.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ευχαρίστησε και την ΕΛΑΣ για την πρότασή της να γίνει η δενδροφύτευση της νησίδας στην οδό Δενδροποτάμου. Όπως τόνισε ο κ. Κυρίζογλου, η Αστυνομία δείχνει έτσι και την κοινωνική διάσταση του έργου της.

Ο Σύλλογος «Όμιλος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης» ευχαρίστησε για τις επιστημονικές του συμβουλές και τον καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ Θεοχάρη Ζάγκα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση