Κίνδυνος ανομβρίας στην Ελλάδα

Υπεραντληση νερού και απαρχαιωμένα δίκτυα ύδρευσης στις πόλεις

Σπατάλη νερού στην Ελλάδα: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο σπάταλη χώρα στον κόσμο στη χρήση νερού, μετά τις ΗΠΑ σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της υπουργού ΠΕΚΑ Τινας Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου). Η συμπεριφορά αυτή συνδέεται με την υπεράντληση νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών (περισσότερο από το 80% του καταναλισκόμενου νερού στο γεωργικό τομέα), με τα απαρχαιωμένα δίκτυα ύδρευσης των αστικών κέντρων της χώρας, στις υψηλές καταναλώσεις νερού στα νοικοκυριά και τέλος με την έλλειψη έργων επαναχρησιμοποίησης του νερού (π.χ. από βιολογικούς καθαρισμούς για άρδευση και βιομηχανική χρήση) σε αντίθεση με τις προηγμένες χώρες του εξωτερικού.

Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό και οι τεχνολογικές διαδικασίες αντιμετώπισής του εξελίσσονται έντονα. Αυτό δεν ισχύει στις περιοχές της νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, όπου η συνειδητοποίηση της οικολογικής κρίσης εξαπλώνεται ωστόσο ολοένα και περισσότερο, γεγονός που επιβάλλει τη λήψη μέτρων αντιμετώπισής της από τους πολιτικούς και οικονομικούς φορείς.

Απώλειες στα δίκτυα: Mόνο κατ' εκτίμηση μπορούν να υπολογισθούν οι απώλειες πόσιμου ύδατος εξαιτίας των απαρχαιωμένων δικτύων ύδρευσης των αστικών κέντρων της χώρας. Aν και παγκοσμίως δεν υπάρχει προηγούμενο αστικών δικτύων χωρίς απώλειες, όταν επισήμως οι «διαρροές» εκτιμώνται στο 20% του διατιθέμενου ύδατος, οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι στην πράξη είναι κατά πολύ υψηλότερες. Γενικά, ένα ποσοστό γύρω στο 30% του διαθέσιμου νερού κατασπαταλάται.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις ημέρες μας αναφορικά με τις ελλείψεις σε πόσιμο νερό είχε περιγράψει με έναν απλό τρόπο και μια προφητική φράση ο γνωστός Αμερικανός εφευρέτης, δημοσιογράφος και πολιτικός, Βενιαμίν Φραγκλίνος (1706-1790) “μόνο όταν στερέψει το πηγάδι σου καταλαβαίνεις την πραγματική αξία του νερού”. Κι όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, οι κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με τη διαρκή αύξηση των αναγκών σε νερό, καθώς και την συνήθως αναποτελεσματική χρήση του, έχουν καταστήσει το πρόβλημα της λειψυδρίας πολύ σοβαρό τα τελευταία χρόνια, ενώ το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

Η εξοικονόμηση νερού γίνεται ακόμη πιο επιτακτική στη χώρα μας, καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, με μεγάλες ξηρασίες και αυξημένες πλημμύρες. Όχι μόνο η διαθεσιμότητα του νερού γίνεται μικρότερη, αλλά και η κατανάλωση αυξάνει λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, η ημερήσια κατανάλωση νερού αυξάνει κατά 2%. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανομβρία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, η υδροδοτική ικανότητα των υπόγειων νερών στη χώρα μας έχει μειωθεί κατά 60% σε σχέση με πέρσι. Επίσης κατά το ήμισυ έχει μειωθεί η παροχή του νερού σε λίμνες και ποτάμια. Σταδιακά, μέχρι το έτος 2100, η μείωση των βροχοπτώσεων στη χώρα μας θα φτάσει μέχρι και 40%. Με απλά λόγια, είναι πιθανό να αποκτήσουμε το κλίμα της Αιγύπτου. Μάλιστα, οι επιστήμονες επισημαίνουν τους κινδύνους του μέλλοντος, λέγοντας πως μόνο το 16% των εδαφών της χώρας μας δεν διατρέχει κίνδυνο ερημοποίησης, ενώ το υπόλοιπο 84% απειλείται είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Πέρα και πάνω από τα στοιχεία, είναι οι ίδιες οι μαρτυρίες των τοπικών φορέων και των πολιτών των περιοχών που υποφέρουν από την έλλειψη νερού. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται και από τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρομέτρου για το νερό (Flash Eurobarometer on Water, European Commission, 2009), περισσότεροι από το 50% των Ελλήνων ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διαθεσιμότητα του νερού, ενώ το 71% των Ελλήνων αισθάνονται ότι η ποιότητα του νερού έχει χειροτερέψει. Μάλιστα, εκτός από τη γεωργία και τη βιομηχανία, οι Έλληνες πιστεύουν ότι και τα νοικοκυριά συμβάλλουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νερό στη χώρα. Τα υψηλά ποσοστά ανησυχίας και ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών συνδέονται, επίσης, με την έλλειψη έργων αντιμετώπισης των ποιοτικών αλλά και ποσοτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας (έλλειψη νερού στα νησιά του Αιγαίου, ρύπανση του νερού με φυτοφάρμακα και νιτρικά στην περιοχή της Θεσσαλίας, βαρέα μέταλλα και υφαλμύρωση στα νερά της Χαλκιδικής, διασυνοριακή ρύπανση των επιφανειακών νερών στη Βόρεια Ελλάδα, κτλ).

Η υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση νερού στον κτιριακό τομέα, η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 45% [η μέση κατανάλωση νερού στον κτιριακό τομέα μπορεί να πέσει από 150 λίτρα ανά άτομο ημερησίως (μέσος ευρωπαϊκός όρος) σε 80 λίτρα ανά άτομο ημερησίως]. Ενδεικτικά μέτρα αποτελούν: η μείωση των διαρροών με επιδιορθώσεις βλαβών, η συλλογή και εκμετάλλευση του βρόχινου νερού για οικιακούς καθαρισμούς, σε καζανάκια και για πότισμα κήπων, η επαναχρησιμοποίηση του “γκρίζου” νερού (ημιακάθαρτο νερό από νεροχύτες, ντουζιέρες, μπανιέρες), αλλαγές στο υδραυλικό σύστημα στα καζανάκια (καζανάκια ελεγχόμενης ή διπλής ροής), και φυσικά ενημέρωση για την ανάγκη και τους τρόπους εξοικονόμησης του νερού. Σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι θα πρέπει να υιοθετήσει κανείς και τις δύο προσεγγίσεις αν θέλει να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η εταιρία Έργον-Ενέργεια παρέχει στην ελληνική αγορά ολοκληρωμένα συστήματα συλλογής, αποθήκευσης και ανακύκλωσης του βρόχινου νερού και έξυπνα συστήματα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης ημιακάθαρτων (“γκρίζων”) νερών του γερμανικού οίκου GreenLife GmbH.

Η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτές βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, γεγονός που καθιστά τη συνεργασία της Έργον Ενέργεια με κατάλληλους πιστοποιημένους συνεργάτες, πρωτοπόρους στο είδος τους, όπως η GreenLife, κάτι παραπάνω από επιτακτική. Η εταιρία GreenLife, με περισσότερο από 20 χρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη, την κατασκευή και την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης νερού σε οικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία κ.τ.λ., διαθέτει τα πλέον αξιόπιστα και πιστοποιημένα συστήματα, τα οποία είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου στη Γερμανία, γεγονός που εγγυάται την απόδοση και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αυτών, για ένα μεγάλο εύρος δυναμικοτήτων. Μεταξύ των συστημάτων αυτών αναφέρονται τα:

- Πατενταρισμένα συστήματα GWO και GWI (Patented BIO Technology) για την επεξεργασία των “γκρίζων” νερών (νερά προερχόμενα από τις μπανιέρες, τους νεροχύτες ή/και τα πλυντήρια), εξωτερικά ή και εσωτερικά των κατοικιών, αντίστοιχα, και την επαναχρησιμοποίησή τους σε καζανάκια, για πότισμα και σε γενικούς καθαρισμούς.

- Συστήματα συλλογής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και ανακύκλωσης βρόχινου νερού GRM 1.0 και U 1.1, για οικιακή χρήση και πότισμα, με εγγύηση 15 ετών καλής λειτουργίας των υψηλής ποιότητας δεξαμενών πολυαιθυλενίου και με άμεση και πραγματική εξοικονόμηση 50% στην κατανάλωση πόσιμου νερού.

- Πατενταρισμένο σύστημα παραγωγής πόσιμου νερού από βρόχινο νερό RainSafe®, με τη βοήθεια του οποίου μπορούν να καλυφθούν έως και το 100% των οικιακών αναγκών σε πόσιμο νερό. Εύκολη εγκατάσταση του συστήματος RainSafe® σε υπάρχοντα κτίρια χωρίς την απαραίτητη εγκατάσταση επιπρόσθετων σωληνώσεων.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!