ΚΑΠ και ΠΟΠ στη 10η υπουργική Σύνοδο του ΠΟΕ στο Ναϊρόμπι

Ιδιαίτερα κρίσιμα για το μέλλον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος θεωρούνται τα αποτελέσματα της 10ης υπουργικής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία ξεκίνησε χθες, παρουσία του γγ Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ηλία Ξανθάκου, στο Ναϊρόμπι της Κένυας και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Χθες Τρίτη, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ηλ. Ξανθάκος συμμετείχε στη συντονιστική προπαρασκευαστική σύσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, που προηγήθηκε της Εναρκτήριας Τελετής της Υπουργικής Συνόδου.

Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ανάγκη για συμπερίληψη της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων στα νέα θέματα που θα συζητηθούν στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ μετά το Ναϊρόμπι.

Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης & Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης είναι αναγνωρισμένα εντός ΕΕ, αλλά δεν προστατεύονται σε διεθνές επίπεδο, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Διατυπώθηκε, επίσης, η θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να δεχτεί οποιαδήποτε παραχώρηση θίγει την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, ως αποτέλεσμα της πρότασης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών να καταργηθεί η εσωτερική στήριξη στο βαμβάκι από τις αναπτυγμένες χώρες. Τέλος, εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το ζήτημα της στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα που αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση. Ο Γενικός Γραμματέας υπερθεμάτισε στην ανάγκη να βρεθεί άμεση και αποτελεσματική λύση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση