Καταποντίζεται εξαγωγικά το ελαιόλαδο

Υποχώρησαν οι εξαγωγές σημαντικών αγροδιατροφικών προιόντων της χώρας μας τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016, όσο και μεμονωμένα τον φετινό Μάρτιο, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των σχετικών προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα τον Μάρτιο, για τον οποίο υπάρχουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών της χώρας, μεγάλη ήταν η υποχώρηση των διεθνών πωλήσεων του ελληνικού ελαιολάδου (-24,7%), σε σχέση με την περυσινή εκρηκτική άνοδο.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για το πρώτο τρίμηνο του 2016, όπου το ελαιόλαδο παρουσίασε καθίζηση της εξωστρέφειάς του, της τάξης του 9,7%, σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικό γεγονός της αστάθειας των εξαγωγών τους τελευταίους μήνες είναι πως τον Μάρτιο, καταγράφτηκε ισορροπία μεταξύ κλάδων με ανοδική κίνηση και κλάδων που υποχώρησαν υπό το βάρος των πιέσεων στη ζήτηση. Συγκεκριμένα, σε όρους ανόδου ξεχώρισαν οι κλάδοι των ποτών/καπνού (+12,4%), των τροφίμων (+9,8%) και των μηχανημάτων (+8,6%). Αντίθετα, πέραν των πετρελαιοειδών (-36,2%) και του ελαιολάδου, μειώθηκαν και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-11,8%), ενδεικτικό γεγονός των δυσχερειών της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Παρόμοια χαρακτηριστικά έχει και η εικόνα του πρώτου τριμήνου, καθώς ξεχωρίζουν οι κλάδοι των ποτών/καπνού (+20,6%), των τροφίμων (+9,7%) και των διάφορων βιομηχανικών προϊόντων (+6,5%). Αντίθετα, αρνητικές επιδόσεις εμφανίζουν κυρίως οι κλάδοι των πετρελαιοειδών (-30,5%), των πρώτων υλών (-18,6%) και βέβαια του ελαιολάδου.

Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο του έτους η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 8,9% (στα 5,72 δισ. ευρώ από 6,28 δισ. ευρώ πέρσι).

Οριακή μείωση προκύπτει και μετά την εξαίρεση των πετρελαιοειδών, και συγκεκριμένα κατά 0,2% ή μόλις 8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το περυσινό τρίμηνο.

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το 2014 είχε καταγραφεί εκρηκτική αύξηση των εξαγωγών της τάξης του 14%.

Καθολική είναι και η υποχώρηση και σε επίπεδο εισαγωγών, καθώς τον περασμένο Μάρτιο η συνολική τους αξία διαμορφώθηκε στα 3,63 δισ. ευρώ έναντι των 4,37 δισ. του Μαρτίου του 2015 (-17%).

Μάλιστα, η επίδοση των 3,63 δισ. ευρώ αποτελεί τη χαμηλότερη αξία εισαγωγών σε απόλυτες τιμές και σε μηνιαία βάση, από το 2013 και έπειτα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση