ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΞΙΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΟΥ

Τον κίνδυνο να πλημμυρίσει από τα νερά της θάλασσας αντιμετωπίζει η καλλιεργήσιμη περιοχή της πεδιάδας της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς το παράκτιο ανάχωμα, που συγκρατεί το νερό έχει διαβρωθεί επικίνδυνα και είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η ευρύτερη περιοχή του Καλοχωρίου είναι κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Όπως μεταδίδει η Voria.gr, το ανάχωμα βρίσκεται ανάμεσα στις εκβολές του Αξιού και του Γαλλικού ποταμού και έχει μήκος 11 χιλιομέτρων. Από αυτοψίες που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προέκυψε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εργασίες συντήρησης, καθώς όπως προειδοποιούν σε μια ενδεχόμενη καταιγίδα μπορεί να... σπάσει και να πλημμυρίσουν όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής με θαλασσινό νερό, γεγονός που θα συνεπαγόταν ανυπολόγιστη καταστροφή.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο αρμόδιος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Γιουτίκας, έχουν προειδοποιήσει ήδη τα συναρμόδια υπουργεία πριν από τις γιορτές, όπως και προσωπικά τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη. Ενώ αύριο αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να πιέσουν ώστε να πάρουν τις απαιτούμενες άδειες και να προχωρήσουν σε άμεση επισκευή των τρωτών σημείων του αναχώματος.

Μάλιστα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει υποβάλει πολλά αιτήματα στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, αλλά δεν πήρε έγκριση για να κάνει τις επεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος για να αποκατασταθούν οι βλάβες του αναχώματος υπολογίστηκε στα 50.000 ευρώ και όπως έλεγαν στελέχη της Περιφέρειας, είναι κρίμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, οικισμοί και καλλιέργειες για ένα τόσο μικρό ποσό.

Πριν από τρεις εβδομάδες η πρώην ΚΕΔ (νυν Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας – Θράκης) αποφάσισε να στείλει επείγον έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών για να δοθεί κατ' εξαίρεση άδεια για να γίνουν οι απαιτούμενες επεμβάσεις, λόγω άμεσης επικινδυνότητας.

Η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις όμως εμποδίζουν προς το παρόν να γίνουν ήσσονος σημασίας επεμβάσεις ως προς το κόστος και το χρόνο που απαιτείται, μείζονος όμως για το αποτέλεσμα, που είναι η θωράκιση της περιοχής. «Ενώ βάζουμε τα χρήματα και μπορούμε να συντηρήσουμε το ανάχωμα για να μην κινδυνεύσει η περιοχή, η Πολιτεία ουσιαστικά μας απαγορεύει να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις περιουσίες τους για τυπικούς λόγους. Από τις αυτοψίες των υπηρεσιών μας προκύπτει πως υπάρχει κίνδυνος αν δε γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις να κατακλυστούν οι χερσαίες εκτάσεις, να καταστραφούν καλλιέργειες και να απειληθούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές ή ζωικό κεφάλαιο. Για να κάνουμε μια τέτοια συντήρηση απαιτούνται δεκάδες υπογραφές κρατικών φορέων, που ουσιαστικά καθιστούν απαγορευτική κάθε προσπάθεια. Ελπίζουμε να έχουμε αποτελέσματα και να μην τρέχουμε εκ των υστέρων να θρηνούμε απώλειες», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ανάχωμα που κατασκευάστηκε το 1962 δεν έχει συντηρηθεί επί πολλά χρόνια, απλώς γίνονται συνεχώς πρόχειρες ενισχύσεις του για να μην πλημμυρίσουν οι περιοχές που προστατεύει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση