Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη Ντόχα

Ο 18ος γύρος των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου στη Ντόχα του Κατάρ, με αυξημένες τις πιθανότητες να έχει την ίδια μοίρα με το ιστορικό ορόσημο που δημιούργησε η αποτυχία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης το 2009. Ειδικά, η επιλογή του Κατάρ να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις, της χώρας δηλαδή με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δεν χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από όσους ήλπιζαν για περαιτέρω πίεση προς μια παγκόσμια συμφωνία.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε εκπρόσωπος του Avaaz, «το να επιλέγει κανείς μια ηγέτιδα χώρα του OPEC ως επικεφαλής των συνομιλιών για το κλίμα είναι σαν να ζητάς από το Δράκουλα να επιβλέπει μια τράπεζα αίματος». Ενώ λοιπόν είναι βέβαιο πως ούτε φέτος αναμένεται μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η συνάντηση της Ντόχα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καταρχάς γιατί το Δεκέμβριο του 2012 λήγει η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Επιπλέον, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων είναι σημαντικός καθώς ο ίδιος ο πλανήτης μάς δείχνει πλέον με εμφατικό τρόπο τα σημάδια της αλλαγής του κλίματος, για την οποία οι επιστήμονες μάς μιλάνε εδώ και δεκαετίες. Μόνο το Νοέμβριο, μια σειρά από εκθέσεις από διεθνείς οργανισμούς, όπως του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος επιβεβαιώνουν τη νέα ανησυχητική πραγματικότητα: oι τρέχουσες
τάσεις των εκπομπών αερίων και η έλλειψη βούλησης των κυβερνήσεων για δράση για το κλίμα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα, που η προσαρμογή για κάποιους δεν είναι πλέον δυνατή. Παρά την ιστορική ξηρασία στην Ανατολική Αφρική, τους τυφώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κεντρική Αμερική, τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βραζιλία και την Κίνα και τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, οι προειδοποιήσεις αυτές αγνοούνται από τις κυβερνήσεις, των οποίων η έλλειψη φιλοδοξίας οδηγεί τον πλανήτη όχι μόνο σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του από 3,5 έως 6°C, αλλά και
προς μια ανεξέλεγκτη κλιματική καταστροφή.

Όμως, παρά τις παραπάνω προειδοποιήσεις, η Ντόχα δεν αναμένεται να δημιουργήσει πρωτοσέλιδα ούτε να ενδυναμώσει τις, ήδη πολύ χλιαρές, φιλοδοξίες της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών για μια δεσμευτική λύση. Θα περιμένουμε όμως μέχρι το 2015, οπότε η ομάδα εργασίας της Πλατφόρμας Ντέρμπαν θα πρέπει να παραδώσει μια νέα διεθνή συνθήκη.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει να προηγηθούν συνομιλίες για το κλίμα τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ, όσο και στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Οι κυβερνήσεις, ειδικά των ανεπτυγμένων αλλά και των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών, πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για σοβαρές δεσμεύσεις, που θα προκύψουν σε τρία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Ντόχα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο, καθώς οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν κρίσιμες τροποποιήσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ώστε να επεκταθεί σε μια δεύτερη περίοδο δέσμευσης, μέχρι να επικυρωθεί μια νέα διεθνής συνθήκη.

Πληροφορίες: Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!