Μέρκελ: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για το Κλίμα

Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως «ένα θέμα που αφορά το πεπρωμένο της ανθρωπότητας». Στην ομιλία της στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που γίνεται στη Βόννη δήλωσε, ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού. Για το λόγο αυτό απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, τόνισε και συμπλήρωσε: «Θα μιλήσω ανοιχτά. Και στη Γερμανία δεν είναι απλό, αλλά θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Γερμανία ως μια χώρα, η οποία χρησιμοποιεί ακόμα τον άνθρακα σε μεγάλο βαθμό, θα πρέπει να κάνει αρκετά ώστε να επιτύχει τους στόχους. Πρόκειται ακόμα για θέσεις εργασίας και για τον εάν η ενέργεια μπορεί να έχει μια τιμή, την οποία να μπορεί να πληρώσει ο πολίτης».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητήσει διεξοδικότερα με τους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους (Φιλελεύθερους και Πράσινους) τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Στόχος στη Βόννη η εκπόνηση συγκεκριμένων προσχεδίων

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ακτιβιστές για το περιβάλλον επέκριναν την Άγκελα Μέρκελ, ότι στην ομιλία της δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε η Γερμανία θα εγκαταλείψει τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας. «Με τη σιωπή της γύρω από το αποφασιστικής σημασίας θέμα για τη γερμανική κλιματική πολιτική, η Καγκελάριος έχασε ό,τι είχε απομείνει από την παλιά της δόξα » δήλωσε η επικεφαλής της Greenpeace Σβελίν Χόις. «Όλοι εδώ περιμέναμε ένα ηχηρό μήνυμα για το πώς θα γίνει η αποδέσμευση της Γερμανίας από τον άνθρακα» συμπλήρωσε η Αν Κατρίν Σνάιντερ από την Ένωση για το Περιβάλλον και την Προστασία της Φύσης.

Οι εργασίες της διεθνούς συνόδου αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή και όπως έγινε γνωστό από κύκλους διαφόρων αντιπροσωπειών υπάρχει ήδη πρόοδος στη σύνταξη των πρώτων προσχεδίων. Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο για το Κλίμα που θα γίνει στην Πολωνία. Στη Βόννη ο στόχος είναι να συνταχθούν όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα προσχέδια. Ένα από τα κεντρικά θέματα των εργασιών στη Βόννη είναι πως θα μετρώνται και θα καταγράφονται στο μέλλον οι τιμές των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Απαραίτητο είναι πάντως να συναινέσουν όλα τα κράτη - μέλη των ΗΕ ώστε να θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες και καμία χώρα να μην είναι σε θέση να εξωραΐσει τα δεδομένα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση