ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ - ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ενότητα εξακολουθεί να υπάρχει στο αγροτικό μέτωπο σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις, έστω και αν ορισμένοι αγρότες εμφανίζονται λίγο πιο διαλλακτικοί αναφορικά με τη χρονική διάρκεια κλεισίματος των δρόμων.

Κοινή συνισταμένη είναι το αίτημα απόσυρσης του σχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και η εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση, με τη δική τους συμμετοχή και με μια χάραξη εθνικής πολιτικής για τον κλάδο, με ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον.

Στις κινητοποιήσεις, η πλευρά της Νίκαιας εμφανίζεται να σκληραίνει σημαντικά τη στάση της, με πολύωρους -άνω των έξι ωρών- αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων, αεροδρομίων και λιμανιών.

«Οσοι σκέφτονταν να ταξιδέψουν, καλύτερα να το αναβάλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίτος από το μπλόκο του Προμαχώνα.

«Το μπλόκο του Προμαχώνα συμμετείχε στη γενική συνέλευση του μπλόκου στα Τέμπη, που διήρκησε μέχρι τις 2 το πρωί και αποφασίσαμε ότι μαζί με την Νίκαια ενώνουμε τη φωνή μας», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση της Σίνδου αναδείχθηκαν τα σημεία τριβής μεταξύ των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα. Όσοι βρέθηκαν εκεί εμφανίστηκαν ελαφρά πιο «ήπιοι» σε ό,τι αφορά τους αποκλεισμούς δρόμων. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν σε αποκλεισμού 12:00-14:00 και 18:00-21:00, αλλά και να συμμετάσχουν δυναμικά στο αυριανό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Διεθνή Έκθεση Agrotica.

Την ίδια ημέρα, στον Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της Αριστοτέλους, θα δέσουν τα καΐκια τους οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής, από Μουδανιά μέχρι και Κατερίνη.

«Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο. Πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες να καταλάβουν ότι είμαστε σύμμαχοί τους και ο αγώνας μας είναι και δικός τους αφού τους αφορά άμεσα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Χαλάστρας Αχιλλέας Καμπούρης από το μπλόκο των Μαλγάρων.

Σήμερα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ξεχωρίζει η κινητοποίηση στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Η πόλη των Σερρών «θα μοιάζει με φάντασμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λίτος, αφού, όπως εξήγησε, όλες οι κοινωνικές τάξεις, από εμποροϋπαλλήλους, μέχρι και δικηγόρους και συνταξιούχους «θα έρθουν στον Προμαχώνα να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας».

Στον νομό Πιερίας θα γίνουν αποκλεισμοί μίας ώρας στις 14:00 στα μπλόκα σε Αιγίνιο και Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ- οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, όπου η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ,.

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 18:00-21:00 το βράδυ θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και αυτοί συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.

Στον νομό Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Λασκάκη, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων. Και αυτοί οι αγρότες συντάσσονται με την απόφαση της Σίνδου.

Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα. Όλα τους ακολουθούν τη «γραμμή» που αποφασίστηκε στη Σίνδο.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά και θα κάνουν και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι συμβολικούς αποκλεισμούς. Χθες στήθηκε και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, δεν προτίθενται να προβούν σε κάποια κινητοποίηση, ωστόσο θα δώσουν «παρών» στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί για το μεσημέρι.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επισήμανε στο ΑΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα θα γίνουν αποκλεισμοί 12-13.00 το μεσημέρι και 17-18.00 το απόγευμα».

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση