Μπαράζ επιθέσεων από αρκούδες στην Καστοριά, οχυρώνονται κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι

του Νίκου Αβουκάτου

Ηλεκτροφόρες περιφράξεις τοποθετούν οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι στην Καστοριά για να προστατέψουν τις περιουσίες τους από τις καταστροφικές «επιδρομές» των αρκούδων.

Όπως αποκαλύπτει, μιλώντας στη Greenagenda.gr, o Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Ομάδας Επέμβασης του Αρκτούρου και του Δασαρχείου, αλλά και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, στην τοπική κοινωνία επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς πυκνώνουν τις εμφανίσεις τους, το τελευταίο διάστημα, οι αρκούδες στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, ενώ καταγράφονται περιστατικά ακόμη και λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

«Μετά το ξύπνημα τους από τον χειμέριο λήθαργο, οι αρκούδες αναζητούν τροφή. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούν επιθέσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Ιεροπηγής, κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, είναι σημαντικές και πλέον οι κτηνοτρόφοι "οχυρώνονται"», υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στην Ιεροπηγή, η ίδια αρκούδα, μαζί με τα δυο της αρκουδάκια, επισκέπτεται την περιοχή μέρα παρά μέρα και  καταστρέφει το ζωικό κεφάλαιο.

Παράλληλα, τρία περιστατικά επιθέσεων σε κοτέτσια σημειώθηκαν στο χωριό Πορεία, ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου πραγματοποιεί μεταμεσονύκτιες περιπολίες με σκοπό την αποτροπή της προσέγγισης των οικισμών από τις αρκούδες.

Με τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις μπορεί να απωθείται το μεγαλόσωμο θηλαστικό, ωστόσο αρκετοί είναι οι κάτοικοι που ζητούν να υπάρξουν υποδομές στα βουνά ώστε οι αρκούδες να έχουν εξασφαλισμένη τροφή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση