Μπογδάνας : ένα περιβαλλοντικό έγκλημα δίχως τέλος

«Ένας  « πνεύμονας» ζωής  για την περιοχή του Λαγκαδά  έγινε  μια απέραντη χωματερή  στα πόδια μας».  Με αυτά τα  λόγια,  ο επικεφαλής της ελάσσονος  αντιπολίτευσης  του δήμου Λαγκαδά  Δημήτρης  Ραβναλης   εκφράζει  την  αγανάκτηση του, αναφερόμενος  σε μια  περιοχή   φυσικού κάλλους   που θα μπορούσε να   είναι χώρος αναψυχής  για τους κατοίκους    της  ευρύτερης  περιοχής του Λαγκαδά  και της Θεσσαλονίκης.

                          Για την ανάπλαση του Μπογδάνα  οι προτάσεις του  κ. Ράβναλη   έχουν  διατυπωθεί επανειλημμένως. Πρόκειται για   παρόμοια  υπόθεση  με την  λίμνη  Κορώνεια, που ταλαιπωρεί την περιοχή του Λαγκαδά εδώ και πολλά χρόνια.

                                                                      

 Ο Μπογδάνας, για να γνωρίζουν και οι αναγνώστες μας, είναι ένας ποταμός (χείμαρρος), ο οποίος ξεκινάει από τις πλαγιές του Βερτίσκου και καταλήγει στην πολυπόθητη λίμνη Κορώνεια. Μια περιοχή απείρου κάλλους, η οποία όμως με την αδιαφορία των διοικούντων, παλαιών και νέων, έχει καταντήσει μια απέραντη χωματερή. Έχει υποστεί τα πάνδεινα και την κακομεταχείριση όλων μας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, να αρχίσουμε από τις παράνομες αμμοληψίες έως και «τις νόμιμες», για να φτιάξουμε οδικά δίκτυα; Να πάμε στην  εναπόθεση  των μπαζών; Που και εδώ έχουμε ένα έγκλημα κατά του περιβάλλοντος από τους περίοικους, έως και τους ετεροδημότες, ακόμη και τους κατοίκους των αστικών κέντρων που βρίσκουν την εύκολη λύση για να ξεφορτωθούν ότι τους περισσεύει, λες και δεν υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες του συνδέσμου ΟΤΑ να διαχειριστούν τα μπάζα τους .

Είναι ένα μέρος, στο οποίο μπορείς να βρεις από παλαιά λάστιχα αυτοκινήτων, μέχρι μπαταρίες αυτοκινήτων. Επίσης, διάφορα σιδερικά και άχρηστα υλικά, και βεβαίως ό,τι μπάζα βγάζουν οι διάφορες ανακαινίσεις.

 

 

 

Πρότασης ανάπλασης

Ο κ. Ραβναλης  έχει  θίξει  την οικολογική υποβάθμιση πολλές φορές  στο  δημοτικό Συμβούλιο του Λαγκαδά . Η πρόταση μου, λοιπόν, προς το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν συγκεκριμένη και καθαρή. Από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, παίρνει ο Δήμος Λαγκαδά 3.000.000 ευρώ ετησίως και αυτά είναι αντιστασμιστικά όσον αφορά το περιβάλλον. Από αυτά τα χρήματα, λοιπόν, η πρότασή μου ήταν να βάλει ο Δήμος 1.000.000 στο τεχνικό πρόγραμμα για την ανάπλαση του Μπογδάνα και να γίνει η περιοχή, τόπος συγκέντρωσης όλων των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των αστικών κέντρων. Άποψή μου είναι πως το οφείλουμε στην περιοχή παρά τα εγκλήματα που έγιναν. Εξάλλου τα χρήματα  που παίρνουμε από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης ,το είπα πολλές φορές αλλά θα το ξαναπώ ακόμη μια φορά , είναι αντισταθμιστικά δηλαδή χρήματα τα οποία τα οφείλουμε στο περιβάλλον.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!