Μόλις επτά εργαζόμενοι στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Δημαρά, υποδέχθηκε στο γραφείο του την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, Φώτης Περγαντής. Οι δύο άνδρες είχαν ία εκτενή συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τον Φορέα και τη διαχειριζόμενη από αυτόν περιοχή.

Η συζήτηση, σύμφωνα με τον Φορέα, δεν είχε μόνο περιβαλλοντικό χαρακτήρα αλλά και κοινωνικό. Ο υφυπουργός, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για ορισμένα ζητήματα όπως αυτό της διαχείρισης των υδάτων του συμπλέγματος Αχελώου – Τριχωνίδας – Λυσιμαχείας – Λιμνοθάλασσας και ενημερώθηκε ιδιαίτερα για τα προβλήματα που σχετίζονται με τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους. Επίσης ενημερώθηκε για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα υλοποίησης των δύο πακέτων έργων εξυγίανσης της λιμνοθάλασσας, για τα αντλιοστάσια, τη ρύπανση, το φαινόμενο των σκνιπών και αραχνών, και άλλων σοβαρών ζητημάτων όπως για την κατάσταση της αλιευτικής δραστηριότητας, την αυθαίρετη δόμηση, τη διάβρωση των ακτών, κλπ.

Ο Πρόεδρος του Φορέα ανέπτυξε στον υφυπουργό τη δραστηριότητα του Φορέα και τη στρατηγική που ακολουθεί για να επιδιώξει το στόχο της προστασίας και διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών που βρίσκονται στη χωρική του δικαιοδοσία. Τόνισε τη διαρκή προσπάθεια του φορέα να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία και να συνεργάζεται μαζί της καθώς και με τους τοπικούς φορείς και αρχές για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά και για την προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων που έχουν και ένα οικονομικά ανταποδοτικό αποτέλεσμα στους κατοίκους της περιοχής όπως π.χ. η προώθηση του οικολογικού τουρισμού, η προώθηση απόδοσης σήματος οικολογικής συμβατότητας σε προϊόντα που παράγονται εντός των περιοχών NATURA που θα προσδίδει σ’ αυτά μία υπεραξία κλπ.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Φορέα, αφού ενημέρωσε τον κ. Δημαρά για τον σχεδιασμό των μελλοντικών δράσεων του Φορέα, του ζήτησε να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της υφιστάμενης υποστελέχωσης του Φορέα η οποία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της προηγούμενης χρηματοδότησης ΕΣΠΑ του Φορέα δαπανήθηκε για την ωρίμανση των αναγκαίων έργων της λιμνοθάλασσας κάτι που κανονικά θα έπρεπε να καλυφθεί από τα ίδια τα αρμόδια υπουργεία. Έτσι, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ενώ οι άλλοι φορείς προσλάμβαναν προσωπικό (π.χ. Αξιός 20 άτομα, Αμβρακικός 18 άτομα κλπ) ο δικός μας Φορέας έμεινε μόνον με 7 άτομα, τα λιγότερα από κάθε άλλο από τους 27 τέτοιους φορείς, σε μία από τις τρεις μεγαλύτερες και σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας».

Ο υφυπουργός, καταλήγει η ενημέρωση από τον ΦΔ, «έδειξε έντονο ενδιαφέρον για όλα αυτά, κάτι που αιτιολογείται και από το γεγονός ότι προέρχεται από την περιοχή μας, τον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση