Νάξος: Μετέτρεψαν υγρότοπο σε... μπαζότοπο (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Με περιπολίες προσπαθούν τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου να αποτρέψουν τους ασυνείδητους να πετούν ανεξέλεγκτα σκουπίδια και μπάζα στον υγρότοπο της Αλυκής. Εδώ και πολλά χρόνια είχαν μετατρέψει την περιοχή σε έναν παράνομο σκουπιδότοπο!

H απομάκρυνση των μπαζών από συνεργεία του δήμου Νάξου και η επιβολή των προστίμων μπορεί να βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα της περιοχής, δεν αποκλείεται όμως να επαναληφθεί η παράνομη ρίψη τους.

«Θέλουμε να προφυλάξουμε τον υγρότοπο, είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Έχουμε δει σακιά με μπάζα μέσα στo νερό, αλλά και φωτιές να ξεσπούν στον παράνομο σκουπιδότοπο», επισήμανε στη Greenagenda.gr o Γιάννης Ορφανός, μέλος του Συλλόγου.

«Αποφασίσαμε να ορίσουμε ομάδες περιφρούρησης μέρα και νύχτα ώστε να παραμείνει η περιοχή καθαρή από τα σκουπίδια. Τον μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπο και δεν θα επιτρέψουμε άλλο να συνεχιστεί αυτό», σημείωσε ο κ. Ορφανός.

Από την πλευρά του, ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσπαθεί με εκστρατείες καθαρισμού να απομακρύνει απορρίμματα και μπάζα που συσσωρεύτηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες. «Επανειλημμένα οι ασυνείδητοι κατέστρεφαν τις προειδοποιητικές πινακίδες στις όχθες  της Αλυκής και ξαναχτυπούσαν. Με την επιβολή των προστίμων σταμάτησε η παράνομη αυτή δράση τους. Τώρα πια δεν μπορούν να συνεχίσουν να πετούν ανεξέλεγκτα σκουπίδια και κυρίως μπάζα», τόνισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Μανώλης Πολυκρέτης.

Πριν από λίγες ημέρες, τα μέλη του συλλόγου προχώρησαν σε μια δράση δενδροφύτευσης με συμβολικό χαρακτήρα. Με τη βοήθεια του Θηροφύλακα και του Δασονομείου Νάξου φύτευσαν 50 αρμυρίκια και θάμνους, μάζεψαν σκουπίδια και έκαναν ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. «Στη δενδροφύτευση βρήκαμε στο μισό μέτρο μπάζα. Ελπίζουμε και αυτή η προσπάθεια  μας να αποτελέσει μια καινούργια αρχή στη σχέση όλων των πολιτών της Νάξου με τον σημαντικό αυτόν υγρότοπο, ο οποίος μάλιστα αποτελεί αναγνωρισμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, για σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών», υπογράμμισε ο κ. Ορφανός.

Η ώρα της δράσης, για ένα καλύτερο περιβάλλον, έφτασε για όλους, ο δήμος Νάξου και ο  Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής είναι εδώ μαζί με όλους τους πολίτες της Νάξου, που ενδιαφέρονται, ώστε οι περσινές εικόνες της «μπαζωμένης» λίμνης, να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι ο υγρότοπος της Αλυκής είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στις Κυκλάδες και ένας από τους μεγαλύτερους στο Νότιο Αιγαίο. Παράλληλα, αποτελεί έναν μεταναστευτικό σταθμό, τόπο διαχείμασης και τόπο φωλιάσματος υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών. Το 90% της περιοχής είναι λιμνοθάλασσα.

1 2 3 5

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση