Νεκρά ψάρια και αφροί στην Αλυκή της Νάξου (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ο πολύπαθος υγρότοπος της Αλυκής Νάξου κρούει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Τα σοβαρά προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης που παρουσιάσαμε εκτενώς στη Greenagenda.gr (δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ) φαίνεται ότι δεν έχουν τελειωμό!

Πριν λίγες ημέρες τα μέλη του «Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής» της περιοχής παρατήρησαν νεκρά κεφαλόπουλα αλλά και αρκετούς αφρούς στην Αλυκή του αεροδρομίου. Μάλιστα, έκαναν καταγγελία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (τμήμα Περιβάλλοντος, Αλιείας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου).

1

«Παρατηρήθηκαν πριν από ημέρες δεκάδες νεκρά ψάρια σε κατάσταση σήψης ενώ διαπιστώσαμε μη φυσιολογικό χρώμα του νερού στο υγρότοπο, έχουμε αποστείλει τα δείγματα στο Κεντρικό Εργαστήριο  Δημόσιας Υγείας και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών. Η πηγή ρύπανσης δεν έχει στοιχειοθετηθεί, μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό παραμέτρων με ανθρωπογενείς αιτίες και λόγω του ευτροφισμού να εξαντλήθηκε το οξυγόνο», επισήμανε στη Greenagenda.gr η Αθηνά Σαντοριναίου, υπάλληλος του Γραφείου Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου.

Δείγμα από τα νεκρά ψάρια πήρε και η κτηνιατρική υπηρεσία και αναμένονται τα αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα.

Οι παλαιότεροι ποτέ δεν είχαν δει αυτό το φαινόμενο σε τέτοια έκταση, επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου. Μετά από συνεχόμενες αυτοψίες όπου ανάμεσα στα άλλα βρήκαν και φρεάτια ανοιχτά, προχώρησαν σε καταγγελία στους αρμόδιους φορείς κυρίως σε επίπεδο Περιφέρειας (Περιβάλλοντος, Αλιείας και της Κτηνιατρικής), ενώ ενημερώθηκαν και οι Δημοτικές Αρχές.

2

Έτσι, έγιναν εκ νέου δειγματοληπτικοί έλεγχοι από όλες τις υπηρεσίες τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει πρόβλημα με τη μόλυνση του περιβάλλοντος κυρίως από λύματα ή άλλους παράγοντες.

Τον λόγο έχουν τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα πορίσματα των ερευνών.

3

Ο υγρότοπος της Αλυκής είναι ένας από τους μεγαλύτερους στο Νότιο Αιγαίο. Παράλληλα, αποτελεί έναν μεταναστευτικό σταθμό, τόπο διαχείμασης και τόπο φωλιάσματος υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών.

4 5

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση