ΝΕΚΡΗ ΦΩΚΙΑ ΑΠΟ ΧΡΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Άλλη μία νεαρή μεσογειακή φώκια που πέθανε από έκρηξη δυναμίτη εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σάμου. «Αυτό το περιστατικό αποτελεί τη δεύτερη ηθελημένη θανάτωση μεσογειακής φώκιας που καταγράφουμε στο ανατολικό Αιγαίο μέσα σε ένα μήνα και την έκτη μέσα σε 14 μήνες τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θεόδωρος Τσιμπίδης.

Σύμφωνα με τη διενεργηθείσα νεκροψία ο θάνατος της φώκιας προκλήθηκε από πνιγμό και εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία, η οποία σύμφωνα με τα διάφορα ευρήματα εκτιμάται ότι οφείλεται σε έκρηξη δυναμίτη.

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η αλιεία με τη χρήση εκρηκτικών είναι συχνό φαινόμενο και χρόνιο τοπικό πρόβλημα, ενώ αναφέρουν ότι γνωρίζουν ποιοι είναι οι πιθανοί δράστες.

Κατόπιν συνεννόησης με τις δικαστικές αρχές, το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» κατέθεσε σήμερα για το θέμα αυτό ένορκη κατάθεση- καταγγελία στο Λιμεναρχείο Σάμου, το οποίο ξεκινάει έρευνα για τον εντοπισμό του/των δραστών, σε συνεργασία και με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου.

«Ζητάμε τη βοήθειά σας για να σταματήσει η σφαγή και η θανάτωση των σπάνιων αυτών ζώων. Οποιαδήποτε φωτογραφία, τεκμηριωμένη πληροφορία, ή οτιδήποτε σχετικό έχετε να καταθέσετε επώνυμα ή ανώνυμα, θα βοηθήσει πολύ στο να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες» τόνισε ο κ. Τσιμπίδης.

Οι θάλασσες μας φιλοξενούν τον τελευταίο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως. Περίπου 200 - 250 από τις 450 μεσογειακές φώκιες που έχουν απομείνει, διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες. Αυτό αποτελεί μία τεράστια τύχη αλλά ταυτόχρονα και μία μεγάλη ευθύνη. Το είδος αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς πρόκειται για το πλέον απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη και το δεύτερο στην υφήλιο.

Για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, η Ελλάδα δεσμεύεται όχι μόνο από πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις, την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία αλλά κυρίως από την ηθική υποχρέωση διαφύλαξης των τελευταίων αυτών θηλαστικών. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι επί σειρά ετών οι εθνικές αρχές θεωρούν ότι η δράση για την προστασία τους εξαντλείται στο πλαίσιο τεχνικών αναφορών, γραφειοκρατικών χειρισμών, καθώς και σε αναποτελεσματικές και κοστοβόρες καμπάνιες και επαναπαύονται με την ψευδή εντύπωση ότι έχουν πράξει τα δέοντα για την επιβίωση και προστασία του είδους.

Το πρόβλημα των ηθελημένων θανατώσεων δεν είναι τοπικό στο ανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με τις αναφορές που συλλέγονται από το δίκτυο του Αρχιπελάγους, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική στο σύνολο σχεδόν των ελληνικών θαλασσών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση