Νότιο Πήλιο: Ανακάλυψε την ομορφιά του

Η φύση  υπήρξε γενναιόδωρη στο όμορφο Νότιο Πήλιο. Ένας  ξεχωριστός
τόπος  που είναι  προικισμένος  με  όμορφες παραλίες, και χωριουδάκια
που σε εντυπωσιάζουν. Εικόνες  βγαλμένες από το παρελθόν συναντά ο επισκέπτης   στα  καλντερίμια της περιοχής . Εδώ και 4 χρόνια οι «φίλοι των καλντεριμιών»  ασχολούνται  με την διάνοιξη των λιθόστρωτων μονοπατιών που κατασκευάστηκαν πριν εκατοντάδες χρόνια, συνδέοντας τα  χωριά της περιοχής το ένα με το άλλο. Με την πρόοδο της μηχανοκίνητης  μεταφοράς πολλά από αυτά είχαν πέσει σε αχρηστία και άλλα εξαφανίστηκαν  κάτω από την πυκνή βλάστηση.

Στόχος του Συλλόγου είναι η  επαναλειτουργία και η χρήση των διαδρομών αυτών τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους (όπως π.χ. η άμεση επαφή των ανθρώπων με την φύση), όσο και για λόγους φυσικής άσκησης αλλά και τουριστικής έλξης.«Μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο αρκετών χιλιομέτρων έτοιμο για περιπατητικές διαδρομές» επεσήμανε  ο πρόεδρος του Συλλόγου  Ιωάννης Μπασδάνης. Μερικές από τις διαδρομές αυτές είναι σε καλντερίμι, και άλλες σε αγροτικούς δρόμους ή απλά μονοπάτια. Σήμερα  μπορεί κανείς να ξεκινήσει από το Τρίκερι ή τον Κατηγιώργη και να  τερματίσει στην Αργαλαστή, στο Λεφόκαστρο.Όπως μας  είπε ο κ. Μπασδάνης  έχει απομείνει ένα ελάχιστο κομμάτι διάνοιξης που θα ενώνει πλέον το Νότιο Πήλιο με το υπόλοιπο Πήλιο οδοιπορικά. «Οργανώνουμε ομάδες εθελοντικής εργασίας κυρίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για  την διάνοιξη των εγκαταλελειμμένων καλντεριμιών, και τους ανοιξιάτικους  και φθινοπωρινούς μήνες οργανώνουμε περιπάτους χωρίς χρηματική καταβολή. Από το καλοκαίρι του 2011 καθιερώσαμε τους καλοκαιρινούς, τοπικούς,  κυκλικούς περιπάτους, μία φορά την εβδομάδα για όλους τους τουρίστες των περιοχών μας»  κατέληξε ο κ. Μπασδάνης.

Ο «Κρυμμένος θησαυρός»

Ένας Άγγλος συνταξιούχος αστυνομικός ήταν αυτός που έδειξε το δρόμο στους  κατοίκους περιοχών του Νοτίου Πηλίου για το πώς, αν καθαριστεί ένα  καλντερίμι, μπορεί όχι μόνο ν’ αναδείξει μία περιοχή αλλά και να αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της.Ο Κρις Γουίκς (Chris Wicks) αγόρασε ένα κομμάτι γης σε έναν οικισμό του Προμυρίου με το όνομα Ράντη, στο Νότιο Πήλιο,  όπου ανακάλυψε ένα παρατημένο καλντερίμι, που αποφάσισε σιγά-σιγά ν’ ανοίξει, ανακαλύπτοντας σε κάθε βήμα του κι έναν «κρυμμένο θησαυρό»,  όπως χαρακτηριστικά λέει. Η ιδέα του Άγγλου συνταξιούχου βρήκε πρόσφορο  έδαφος μεταξύ άλλων ξένων κι Ελλήνων της περιοχής, που είχαν την κοινή  επιθυμία για τη λειτουργία των καλντεριμιών και των μονοπατιών της  περιοχής. Έτσι «γεννήθηκε» η ιδέα της ίδρυσης του συλλόγου «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου», που λειτουργεί ήδη από το 2008.

Αξίζει να επισκεφθείτε:Ο Πλατανιάς βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Νοτίου Πηλίου, 58 km  από το Βόλο, απέναντι από την Σκιάθο και την Εύβοια. Ανήκει στο Δήμο  Νοτίου Πηλίου στην δημοτική ενότητα Σηπιάδας.Είναι βασικό αλιευτικό καταφύγιο στο κεντρικό Αιγαίο και για αυτό βρίσκει κανείς πάντα φρέσκο ψάρι. Στο Πλατανιά υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, εστιατόρια, mini markets, κρεοπωλείο και φούρνος που προσφέρουν και δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες  άνετων  αλλά και ήρεμων διακοπών. Το καλοκαίρι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με την  Σκιάθο. Στο ολοήμερο ταξίδι γίνεται   στάση στις Κουκουναριες, για μπάνιο. Ο επισκέπτης κάνει τον γύρο του νησιού και σταματαει παλι στη χώρα(πρωτεύουσα).Το  όνομα του πλοιαρίου είναι Αφρικανα".

Ο  Πλατανιάς περιβάλλεται από μαγευτικές κοντινές παραλίες,βατές σε μικρούς και μεγάλους,  που συνδυάζονται με πολλά και μυστηριώδη σπήλαια. Τα  πιο γνωστά είναι τα περίφημα σπήλαια της Θέτιδος, κοντά στον Πλατανιά, που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει αυτό, που οι δώδεκα θεοί κατά την μυθολογία, είχαν επιλέξει το Πήλιο ως τόπο των θερινών τους διακοπών. Σε πολλά από αυτά τα σπήλαια εγκαταβιώνουν οι γνωστές σε όλους μας φώκιες monachus-monachus.

Υπάρχουν αξιόλογα ενδιαφέροντα ιστορικά, θρησκευτικά, και μνημεία πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή. Ερείπια της αρχαίας πόλεως Σηπιάδας, πολλές πανέμορφες εκκλησίες και ξωκλήσια, πέτρινα γεφύρια σε όλα τα γύρω χωριά, ενδιαφέροντα λαογραφικά μουσεία - μουσείο ραδιοφώνου και πινακοθήκη στον κοντινό Λαύκο με την ωραιότατη  και δροσερή πλατεία του.Όλα αυτά τα τοπικά χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής που διανθίζονται με  ενδιαφέρουσες καλοκαιρινές εκδηλώσεις και παραδοσιακά πανηγύρια και που συνδυάζονται με την πανέμορφη φύση - το βουνό και την θάλασσα, δημιουργούν αξέχαστες διακοπές. Μην ξεχάσετε στον Πλατανιά να  επισκεφθείτε  τις παραλίες όπως, Μικρό(θαυμάσια παραλία), Καστρί  (εξαιρετική), Βαμβακιά, Φτελια, Παλιουράκι, Λεπετού. Κάποιες από αυτές  έχουν πρόσβαση είτε από μονοπάτι, οδικά ή δια θαλάσσης.

-Κατηγιώργης

Βρίσκεται απέναντι από τη  Σκιάθο. Η απόσταση  είναι  μόλις 5 λεπτά με το σκάφος. Μικρό λιμανάκι με εξαιρετικά τσιπουραδικα και πολύ καλό φαγητό, κυρίως  φρέσκο ψάρι. Δίπλα από τον Κατηγιωργη υπάρχουν παραλίες όπως η Θεοτοκου(Βυζαντινός ναός με μωσαϊκό).Επίσης άλλες παραλίες δίπλα στον Κατηγιωργη είναι το Βρωμονερι, η Λυρη και ο Μουρτιας
-Μηλίνα

Παραθαλάσσιο χωριό με θέα στον Παγασητικο Κόλπο , απόσταση 5-6 χλμ από το Λαυκο και το Χόρτο, θαυμάσιες παραλίες, ειδικά στη διαδρομή προς Τρίκερι. Έχει αρκετά εστιατόρια καθώς και νυχτερινή διασκέδαση.

-Τρίκερι

Το Τρικερι δεσπόζει στην κορυφή του βουνού, θαυμάσιο χωριό με καλντεριμια, γεμάτο ζωή όλες τις ώρες της ημέρας. Κάτωαπό το Τρικερι είναι η Αγία Κυριακή, με λιμάνι, παρκινγκ, εστιατόρια και  τσιπουραδικα. Επίσης, ανάμεσα σε Μηλινα και Τρίκερι  επισκεφτείτε  τις Κοττες για να  απολαύσετε  το φαγητό τους ή ένα ποτό. Άλλες παραλίεςτου Τρικεριού είναι : Ο Αλογοπορος, o Μυλος, η Γεροπλίνα.

-Άφησσος

Χωριό σε απόσταση 25 χλμ απο το Βολο.Θεα στον Παγασητικό, συνεχίζοντας τον παραλιακό συναντάς το Λεφοκαστρο πολύ όμορφο χωριουδάκι με ρεστοράν κ.α.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!