Ο 'Ασκιος αφήνει... τα ίχνη του

Ο «Άσκιος» για δυο χρόνια θα δίνει το δορυφορικό του στίγμα στην ομάδα του Αρκτούρου που θα παρακολουθεί τις συνήθειες και τις μετακινήσεις του πληθυσμού του λύκου στη χώρα μας.

Η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε ελεύθερους λύκους, δίνει τη δυνατότητα στην ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τη βιολογία με σκοπό τη διατύπωση συγκεκριμένων διαχειριστικών προτάσεων για την προστασία του είδους. Στην ευρύτερη δασική περιοχή της Καστοριάς συνεχίζονται οι προσπάθειες της ερευνητικής Ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τη μελέτη της βιολογίας και συμπεριφοράς των μεγάλων σαρκοφάγων και της αρμονικής συμβίωσής τους με τον άνθρωπο. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση σύλληψης λύκων με σκοπό τη ραδιοπαρακολούθησή τους. Σε ημι-ορεινή περιοχή του όρους Άσκιου «συνελήφθη» ένας λύκος.

Ο γερο- «Άσκιος», όπως χαϊδευτικά ονομάστηκε ο 40 κιλών, ενήλικος αρσενικός λύκος είναι ο πρώτος λύκος που παρακολουθεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στην περιοχή. Στον «Άσκιο» τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο-πομπός, ο οποίος καταγράφει κάθε 2 ώρες μέσω δορυφόρου τη θέση του ζώου και στη συνέχεια την αποστέλλει μέσω SMS στους υπολογιστές της ερευνητικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Το ειδικό κολάρο πέφτει μόνο του από το λαιμό του ζώου μετά από διάστημα –περίπου- δύο ετών.
Η επιχείρηση σύλληψης λύκων και η αντίστοιχη των αρκούδων που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο 2012 εντάσσεται στο πρόγραμμα παρακολούθησης των μεγάλων σαρκοφάγων στη χώρα μας με σκοπό την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τη λειτουργία μεγάλων οδικών αξόνων στην άγρια πανίδα αλλά και την περαιτέρω τεκμηρίωση των προτάσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την περίφραξη του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού «Σιάτιστα – Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή» και την προστασία των διερχόμενων οδηγών και της άγριας πανίδας.
Η μελέτη αυτή γίνεται με ιδίους πόρους του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, την υποστήριξη των πολιτών και με αρωγό την εταιρία κινητής επικοινωνίας VODAFONE.
Ο Αρκτούρος ευχαριστεί την Εγνατία Οδός Α.Ε. για την παροχή μέρους του εξοπλισμού της Ερευνητικής Ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!