Ο εορτασμός της εβδομάδας του περιβάλλοντος

Η εκδρομή στη Χάλκη των μαθητών του Ζωγραφείου.

 Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος και την εβδομάδα των εκδηλώσεων για το περιβάλλον. Η ημερομηνία αυτή θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το έτος 1972 για την ενημέρωσητων ανθρώπων για περιβαλλοντικά προβλήματα.

 Οι άνθρωποι δυστυχώς όλο το χρόνο καταστρέφουν το περιβάλλον αλύπητα και μια εβδομάδα το χρόνο το θυμούνται και συζητούν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να το προστατέψουν.

 Οι μαθητές στα σχολεία πρέπει να διδάσκονται την αειφορία δηλ.τη συνέχεια στο περιβάλλον, το οποίο το δανειστήκαμε από τους προγόνους μας και πρέπει να το παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας, αλλά δυστυχώς οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα δεν θα υπάρξει περιβάλλον για να παραδοθεί στις επερχόμενες γενιές.

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος, ο οποίος επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα για το περιβάλλον το 2009 στο διάγγελμα του για το περιβάλλον μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: ≪Πράγματι, η  μέριμνα και η  φύλαξις της Δημιουργίας  αποτελεί  ευθύνην  όλων εις ατομικόν και συλλογικόν επίπεδον. Βεβαίως, αί πολιτικαί ηγεσίαι  εκάστης χώρας  έχουν ιδιαιτέραν ευθύνην διά νά αξιολογήσουν τάς καταστάσεις, νά προτείνουν δράσεις, μέτρα καί ρυθμίσεις, νά πείσουν τάς κοινωνίας διά τήν ορθότητα αυτών  καί νά τάς εφαρμόσουν. Είναι όμως σημαντική καί  η  ευθύνη εκάστου ατόμου τόσον εις τήν προσωπικήν του ζωήν καί εις τάς οικογενειακάς του δραστηριότητας, όσον καί είς τόν ρόλον του ως  ενεργού πολίτου≫.

 Όπως καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και φέτος οι μαθητές του Ζωγραφείου στις 5 Ιουνίου την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τη γιόρτασαν στη Χάλκη. Τα Πριγκηπόννησα είναι από τους λίγους χώρους στην

πόλη μας που διατήρησαν την φυσική τους καλλονή και είναι χώροι κατάλληλοι να ζήσεις εικόνες παρθένας φύσης.Όπως συνηθίζεται επισκεπτόμαστε το δασύλλιο των 100 ετών του Ζωγραφείου, το οποίο του χρόνου θα γιορτάσει τα εικοστά γενέθλιά του και την Ι. Μονή Αγίου Σπυρίδωνα και καταλήγουμε στην Ι. Θεολογική Σχολή της Χάλκης.Φέτος τη Σχολή επισκεπτόταν και οι μικροί μαθητές της 3ης Δημοτικού του ΖΑΠΠΕΙΟΥ με τη δασκάλα τους κ. Ευανθία Χατζηαλεξιάδου, μετις μητέρες τους. Οι  μικροί μαθητές ζωγράφισαν με μεράκι και δεξιοτεχνία,κατά την αντίληψή τους, έναν πίνακα σχετικά με το περιβάλλον και απόδειξαν πραγματικά ότι η ομογένεια ακόμη διαθέτει ταλέντα.

Πηγή: Apoyevmatini Gazetesi ,Απογευματινή Κωνσταντινούπολις

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!