Αγνώριστη από τη χρόνια ρύπανση η λίμνη των Ιωαννίνων (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Με κατάρρευση απειλείται η αλιευτική παραγωγή στη λίμνη Παμβώτιδα υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Τα κτηνοτροφικά απόβλητα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και αστικά υγρά απόβλητα που καταλήγουν ανεξέλεγκτα στη λίμνη μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες οικονομικές και περιβαλλοντικές ζημιές σε έναν πνεύμονα ζωής για την οικονομία και την ανάπτυξη των Ιωαννίνων.

«Οι συνολικοί ρύποι που εισέρχονται στη λίμνη, σε συνδυασμό με την κατάργηση των φυσικών μηχανισμών εμπλουτισμού καθαρού νερού και αυτοκαθαρισμού εξαιτίας των παράνομων αναχωμάτων ευθύνονται για τον μαρασμό της. Το πρόβλημα της Παμβώτιδας είναι διαχρονικό, από το 1974 αποκόπηκαν οι εισερχόμενες πηγές και ζωτικές ρηχές εκτάσεις που φιλτράριζαν τους εισερχόμενους ρύπους», επισημαίνει στη Greenagenda.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Κώστας Σακκάς.

«Χωρίς κανένα έλεγχο οι δραστηριότητες στη λεκάνη απορροής, κτηνοτροφικά απόβλητα κυρίως από πτηνοτροφεία αποτίθενται ανεξέλεγκτα στους υγροτόπους και καταλήγουν στη λίμνη και το αποχετευτικό της πόλης και των οικισμών το οποίο υπερχειλίζει με κάθε βροχή», υπογραμμίζει ο κ. Σακκάς.

Πριν από λίγες ημέρες ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης των Ιωαννίνων, απογοητευμένος για όσα έβλεπε, αποφάσισε να καταγράψει σε βίντεο την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που δημοσιεύουμε σήμερα στην Greenagenda.gr. Σημαντικό τμήμα της επιφάνειας της λίμνης Παμβώτιδας γέμισε με αφρό, άγνωστης προέλευσης, ο οποίος συνοδευόταν από έντονη δυσοσμία, και δεκάδες περαστικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους για την άσχημη αυτή εικόνα.

Η κρίσιμη και διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της Παμβώτιδας επισημαίνεται αρκετά χρόνια μετ' επιφάσεως σε μελέτες και ημερίδες. Πριν από δυο χρόνια διαπιστώθηκε μαζικός θάνατος ψαριών, σε συνδυασμό με την έντονη δυσοσμία των νερών, αποδεικνύοντας ο μαρασμός της λίμνης. Όποτε οι ρύποι είναι μέσα στην Παμβώτιδα και όταν οι συνθήκες τους ευνοούν, δημιουργείται η πρασινάδα στην επιφάνεια της λίμνης. Αυτό γινόταν ιδίως το καλοκαίρι, όμως τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του και τον χειμώνα.

ioa2

«Η απαράδεκτη εικόνα των προηγουμένων ημερών μας έκανε να αισθανθούμε ανάμεικτα συναισθήματα οργής και απογοήτευσης. Οι υπεύθυνοι για την απαξίωση της Παμβώτιδας περιορίζονται σε ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα δραστηριοποιηθούν για ανεύρεση των υπευθύνων», σημειώνει o κ. Σακκάς.

ioa3

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, η ρύπανση οφείλεται κυρίως στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τη διάθεση των νεκρών ζώων. Κύρια αιτία των προβλημάτων είναι η έλλειψη αποτελεσματικών συστημάτων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων των μονάδων(εγκαταστάσεις κοπροσωρού) και η ανεξέλεγκτη διάθεση της κοπριάς χωρίς προηγούμενη μείωση του ρυπαντικού φορτίου με βάση τις αρχές της υγειονομικής μηχανικής. Η στρώμνη (άχυρο, πριονίδι κλπ) μαζί με τα περιττώματα μαζεύεται στο τέλος κάθε εκτροφής και στις περισσότερες περιπτώσεις διασκορπίζεται στους αγρούς χωρίς προηγούμενη επεξεργασία.

Οι φωτογραφίες και το βίντεο αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από τον κάτοικο της περιοχής, Στέφανο Βασιλειάδη

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση