Οι ισχυροί αδιαφόρησαν για το κλίμα

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ  ΠΡΑΣΙΝΟΙ :  Απουσία βούλησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Επικίνδυνη θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την απόφαση της Συνόδου του Ντέρμπαν για το κλίμα, που ουσιαστικά αναβάλλει μέχρι το 2020 μια παγκόσμια συμφωνία μείωσης εκπομπών. Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, θα πρέπει οι παγκόσμιες εκπομπές να αρχίσουν να μειώνονται το αργότερο το 2015, απαίτηση που οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά.

Στο Ντέρμπαν τα ισχυρά κράτη αρνήθηκαν να δεσμευτούν σε μειώσεις εκπομπών ή σε συγκεκριμένη χρηματοδότηση προς τις φτωχότερες χώρες. Πολύ φοβόμαστε όμως πως τέτοιες πρακτικές μας καταδικάζουν όλους να ζήσουμε σε έναν πλανήτη με επικίνδυνα αποσταθεροποιημένο κλίμα.

Είναι ελπιδοφόρο το ότι η ΕΕ επανέκτησε τουλάχιστον έναν ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και συντάχθηκε με τη συμμαχία των πιο ευάλωτων κρατών. Οφείλει όμως τώρα να πείσει όλους για τις προθέσεις της και να διευκολύνει την επίτευξη μιας συμφωνίας, αναβαθμίζοντας μονομερώς το στόχο της για μειώσεις εκπομπών το 2020 στο 30%. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσει ταυτόχρονα και τη δική της οικονομία εξοικονομώντας τεράστιους πόρους από την αιμορραγία για εισαγωγές ενέργειας και επενδύοντας στη δημιουργία εκατομμυρίων νέων πράσινων θέσεων εργασίας που θα τονώσουν και την οικονομία της.

Ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας σχολίασε:

“Όπως ακριβώς και με την οικονομική κρίση, Οι πολιτικοί ηγέτες απέδειξαν πως δεν έχουν τη βούληση ή την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν και την κλιματική κρίση

Είναι πλέον σαφές πως η προστασία του κλίματος δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων των κυβερνήσεων. Οι πολίτες, απέναντι στην εγκληματική αδιαφορία των πολιτικών τους εκπροσώπων, πρέπει να βρουν νέους τρόπους να επιβάλουν αλλαγή πορείας των οικονομιών τους προς ένα βιώσιμο και δίκαιο ενεργειακό μοντέλο.”

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!