Οικολόγοι κατά κυβέρνησης για την υποστελέχωση στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος

του Θοδωρή Καραουλάνη

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα της υποστελέχωσης και των αρμοδιοτήτων του Σώματος Επιθεώρησης του ΥΠΕΝ εξαπολύουν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι. Το πράσινο κόμμα, το οποίο σημειώνουμε θεωρείται «κυβερνητικός εταίρος» καθώς διαθέτει δύο μέλη του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και έναν αναπληρωτή Υπουργό (τον Γιάννη Τσιρώνη, στο ΥΠΑΑΤ), καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση προχώρησε αυτόνομα (σσ: χωρίς να συμφωνήσει μαζί τους) «στην περαιτέρω υποβάθμιση του Σώματος μέσω της αναδιοργάνωσης του και της διασποράς της αρμοδιότητας των περιβαλλοντικών ελέγχων σε ένα πλήθος άλλων αρμοδιοτήτων, ξένων στην προστασία του περιβάλλοντος, που περιλαμβάνουν έως και τον έλεγχο του λαθρεμπορίου καυσίμων».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι από τον Ιανουάριο του 2016 έχουν αναδείξει τόσο το κοινωνικά αναντικατάστατο έργο του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του ΥΠΕΝ (ΣΕΠΔΕΜ) όσο και την υποβάθμιση του και την δραματική του υποστελέχωση, τονίζοντας τις «επακόλουθες, εξαιρετικές, δυσκολίες στις οποίες είναι αναγκασμένο να λειτουργεί για να φέρει σε πέρας το πολύτιμο έργο του».

Τότε, σημειώνουν οι Ο-Π, συνόδευσαν το αίτημα αυτό με μια σειρά προτάσεων «ουσιαστικής αναβάθμισης του Σώματος - σε στελέχη και τρόπους λειτουργίας - καθόσον η προστασία του περιβάλλοντος συνιστά θεμέλιο της πολιτικής μας οπτικής αλλά και ένα από τα πρώτα σημεία της προεκλογικής μας συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της κυβέρνησης». Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση όχι μόνο έπραξε άλλα αλλά τους αγνόησε, καθώς σημειώνουν ότι δεν υπήρξε οιασδήποτε ανταπόκριση!

Με αφορμή λοιπόν τη δικαστική νίκη της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ η οποία στα δικαστήρια ακύρωσε το πρόστιμο που της είχε επιβληθεί από το ΣΕΠΔΕΜ το 2013, λόγω πολύχρονης καθυστέρησης του Υπουργείου, οι Ο-Π επανέρχονται και πάλι στο ζήτημα της αναβάθμισης του ΣΕΠΔΕΜ, καθώς θεωρούν ότι πλέον και η δικαιοσύνη, εμμέσως, αντιδρά στη «θλιβερή υποβάθμιση του Σώματος και τη διαδικασία των περιβαλλοντικών ελέγχων».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταλήγουν στη σκληρή ανακοίνωσή τους σημειώνοντας ότι «καταθέτουμε εκ νέου στον δημόσιο διάλογο το αίτημα/διαμαρτυρία μας προς στην Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς. Το Σώμα δεν μπορεί να παραμένει εμφανώς υποστελεχωμένο, με ελάχιστους οικονομικούς πόρους, για ένα βαρύτατο έργο προς εκτέλεση, και δεν μπορεί να εξαϋλωθεί ανάμεσα σε μια πλειάδα άλλων υπηρεσιών με αρμοδιότητες ξένες στις δικές του. Είναι πολύ μεγάλη η σημασία των περιβαλλοντικών ελέγχων για την αποτελεσματική καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος και την απόδοση περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς και μεγάλη η αξία της άμεσης διαχείρισης καταστάσεων περιβαλλοντικής κρίσης με στόχο τον περιορισμό της περιβαλλοντικής ζημιάς και την διασφάλιση των κοινών αγαθών. Η αποτελεσματική προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε περιόδους βαθιάς κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που απελευθερώνει κάθε λογής μηχανισμούς ιδιοποίησης και ανεξέλεγκτα καταστροφικής τους εκμετάλλευσης δεν μπορεί ούτε να αναβληθεί ούτε να περιμένει».

Βέβαια οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, όσο οι Ο-Π παραμένουν σε επίπεδο γενικών ανακοινώσεων – και όχι ουσιαστικών πολιτικών κινήσεων και πίεσης - την ώρα που διαθέτουν βουλευτές, υπουργό και κυβερνητικά στελέχη σε θέσεις ευθύνης, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει απλά να καταγράφει τις αντιρρήσεις και τις παρατηρήσεις τους…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση