ΟΡΓΗ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΦΛΙΝΤ

Την οργή του για την «τραγωδία» που πλήττει την πόλη Φλιντ στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, όπου το νερό μολύνθηκε λόγω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, εξέφρασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Αν ήμουν ο πατέρας μιας οικογένειας εκεί, θα είχα βγει εκτός εαυτού και μόνον στην ιδέα ότι μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών μου», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Ντιτρόιτ, το οποίο απέχει περίπου 110 χιλιόμετρα από την πόλη Φλιντ που πλήττεται από το υγειονομικό σκάνδαλο.

«Αυτό μας υπενθυμίζει ότι δεν μπορούμε να παραμελούμε τις βασικές υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ομιλία του, η οποία ήταν κατά κύριο λόγο αφιερωμένη στην αναγέννηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παράλληλα σε συνέντευξή του στο CBS ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε «ανεξήγητο και αδικαιολόγητο» το γεγονός ότι οι οικογένειες στο Φλιντ δεν ενημερώθηκαν αμέσως για τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στο πόσιμο νερό.

«Αυτό που είναι ανεξήγητο και αδικαιολόγητο είναι ότι μόλις κατάλαβαν ότι υπήρχε πρόβλημα εκεί και ότι υπήρχε μόλυβδος στο νερό, δεν ειδοποιήθηκαν αμέσως οι οικογένειες και δεν κατέβασαν τους διακόπτες» σημείωσε ο Ομπάμα προς το CBS.

Για να μειωθούν οι λειτουργικές του δαπάνες, ο δήμος του Φλιντ αποφάσισε να αντλεί νερό από ένα τοπικό ποτάμι παρά να το αγοράζει από το Ντιτρόιτ. Λίγο μετά την απόφαση αυτή, οι κάτοικοι του Φλιντ άρχισαν να διαμαρτύρονται για την ποιότητα του νερού και εντοπίστηκε ένα επικίνδυνο βακτήριο. Η λύση που βρέθηκε για να αντιμετωπιστεί το βακτήριο αυτό αύξησε τα επίπεδα των ρύπων στο νερό, το οποίο έγινε πολύ διαβρωτικό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παλιές σωληνώσεις του δικτύου υδροδότησης της πόλης να αρχίσουν να απελευθερώνουν μόλυβδο. Παρά τις πιέσεις των ομοσπονδιακών αρχών και τις εξετάσεις που έδειξαν σχεδόν τα διπλάσια επίπεδα μολύβδου στο αίμα παιδιών στο Φλιντ, οι τοπικοί αξιωματούχοι περίμεναν μήνες προτού να επέμβουν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση