Πάνω τα αγροτικά προϊόντα, κάτω όλες οι εξαγωγές

Δυσοίωνα τα μηνύματα από την πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά τον πρώτο μήνα του 2016, αλλά ευοίωνα όσον αφορά στις πωλήσεις των ελληνικών αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων στις ξένες αγορές.

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από την ανάλυση δεδομένων, που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), η αυξητική πορεία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων που καταγράφτηκε πέρσι, εξακολουθεί και φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγωγές τους τον φετινό Ιανουάριο ενισχύθηκαν κατά 5%, με μεγαλύτερη την άνοδο των ποτών-καπνών (+23%), ενώ αντίθετα ανακόπηκε η έντονα ανοδική πορεία στα λάδια, αφού οι εξαγωγές τους μειώθηκαν κατά 3%.

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική αρνητική εικόνα των ελληνικών εξαγωγών τον φετινό Ιανουάριο δεν είναι ένα θετικό γεγονός και έτσι ο ΣΕΒΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο ανακοπής της δυναμικής τους, λόγω των διεθνών εξελίξεων και της εγχώριας αστάθειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το συνολικό εξωτερικό εμπόριο αγαθών (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) της χώρας μας υποχώρησε κατά 8% τον Ιανουάριο, ενώ χωρίς τα καύσιμα οι εξαγωγές μας μειώθηκαν κατά 4%.

Κατά κλάδο, οι εξαγωγές πρώτων υλών συρρικνώθηκαν κατά 17% και των καυσίμων κατά 20%, με τις μειωμένες διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο να εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στις εξαγωγές του κλάδου. Μειωμένες κατά 5% παρουσιάζονται οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, κυρίως λόγω της υποχώρησης των διεθνών πωλήσεων των βιομηχανικών ειδών ταξινομημένων κατά πρώτη ύλη (-9%) και των μηχανημάτων και υλικού μεταφορών (-3%).

Η συρρίκνωση των ελληνικών εξαγωγών, ακόμα κι αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, οφείλεται στις συσσωρευμένες δυσκολίες που δημιουργούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις, με κυριότερη την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης.

Ακόμη, κατά τον ΣΕΒΕ, «πληρώνουμε» τις συνέπειες της επιβολής των capital controls, παρόλο που αίρονται σταδιακά, αλλά με πολύ αργό ρυθμό και τη δυσκολία ικανοποίησης των παραγγελιών πελατών, λόγω κλεισίματος δρόμων και σιδηροδρομικών συνδέσεων.

Οι ελληνικές εξαγωγές (χωρίς καύσιμα) με την πορεία τους, τους προηγούμενους μήνες, απέδειξαν ότι μπορούν να διαγράψουν αυξητική πορεία.

Για να γίνει όμως αυτό, καταλήγουν οι Βορειοελλαδίτες εξαγωγείς, θα πρέπει να επανακάμψει κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, χωρίς κλεισίματα μεταφορικών δικτύων και χωρίς αιφνιδιασμούς και με την διασφάλιση ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση