Παράταση στην κυκλοφορία του glyphosate προτείνει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες όσον αφορά την ανανέωση της άδειας εμπορικής κυκλοφορίας στην ΕΕ της γλυφοσάτης, ενός από τα πλέον διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα για γεωργική χρήση, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα προτείνει στα κράτη μέλη να παρατείνουν για 12 έως 18 μήνες την ισχύουσα άδεια εμπορικής διάθεσής της, ώστε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να λάβει νέα επιστημονικά δεδομένα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βίτενις Αντριουκάιτις εξήγησε από τις Βρυξέλλες ότι η Κομισιόν θα εισηγηθεί σε οδηγία της να «παραταθεί η σημερινή άδεια» έως ότου να υπάρξει «γνωμοδότηση από τον ECHA», τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ταξινόμηση των διαφόρων χημικών ουσιών στην ΕΕ κι ο οποίος αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια μελέτη για τη γλυφοσάτη το 2017.

Η πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβληθεί στα κράτη μέλη στο συμβούλιο των αρμοδίων υπουργών στις Βρυξέλλες την 6η Ιουνίου. Η τρέχουσα άδεια εμπορικής διάθεσης του ζιζανιοκτόνου αυτού λήγει στα τέλη Ιουνίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση