Ποιες οι επιπτώσεις με υπερθέρμανση κατά 1,5 °C, κατά 2 °C και κατά 2,7 °C

Ξανά και ξανά στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη, COP26, οι παγκόσμιοι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στοn 1,5 βαθμο Κελσίου. Εξάλλου και η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 δέσμευε τις χώρες να περιορίσουν την παγκόσμια μέση άνοδο της θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να στοχεύουν στον 1,5°C.

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν συνεχώς τις σοβαρότατες επιπτώσεις που θα φέρει στον πλανήτη η υπέρβαση του ορίου του 1,5°C.

Αν ο στόχος ξεπεραστεί ακόμα και κατά μισή μονάδα, στους 2°C, ο πλανήτης ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές που επιτρέπουν την επιβίωσή του.

Διαβάστε ακόμη:

- COP26: Αυτές είναι οι δέκα νέες επιστημονικές διαπιστώσεις για την κλιματική αλλαγή (infographics)

- Η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί εφιάλτες - Τι δείχνει νέα έκθεση για την Ευρώπη

«Στον 1,5°C, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αποτρέψουμε την κατάρρευση του μεγαλύτερου μέρους του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας και της δυτικής Ανταρκτικής», δήλωσε ο κλιματολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια Μάικλ Μαν.

Αυτό θα βοηθούσε να περιοριστεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε λίγα πόδια μέχρι το τέλος του αιώνα - μια μεγάλη αλλαγή που θα διαβρώσει τις ακτές και θα πλημμύριζε ορισμένα μικρά νησιωτικά κράτη και παράκτιες πόλεις.

Αλλά αν ξεπεράσει τους 2°C και τα στρώματα πάγου θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, είπε ο Μαν, με τη στάθμη της θάλασσας να αυξάνεται έως και 10 μέτρα (30 πόδια) - αν και είναι αβέβαιο πόσο γρήγορα θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Η θέρμανση κατά 1,5°C θα κατέστρεφε τουλάχιστον το 70% των κοραλλιογενών υφάλων, αλλά στους 2°C περισσότερο από το 99% θα χαθεί. Αυτό θα κατέστρεφε τους βιότοπους ψαριών και τις κοινότητες που στηρίζονται στους υφάλους για την τροφή και τα προς το ζην.

Η θέρμανση κατά 2°C, έναντι 1,5°C, θα αύξανε επίσης τον αντίκτυπο στην παραγωγή τροφίμων.

Η καταστροφή των καλλιεργειών λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα οδηγούσε σε ακραίες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και θα έφερνε πείνα σε μεγάλες περιοχές του κόσμου, δήλωσε ο κλιματολόγος στο University College του Λονδίνου, Σάιμον Λιούις.

Η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2°C θα μπορούσε επίσης να γιγαντώσει τον πληθυσμό των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός, με αποτέλεσμα αυτές να επεκταθούν ανά τον πλανήτη.

Το ίδιο φαινόμενο θα εξάλειφε και πολλά είδη εντόμων και ζώων.

Ο εφιάλτης της ανόδου κατά 2,7°C

Ακόμη πιο εφιαλτικό είναι το σενάριο να ανέβει η θερμοκρασία κατά 2,7°C  με το οποίο πολλές τροπικές και υποτροπικές περιοχές θα γίνονταν μη βιώσιμες. Η βιοποικιλότητα θα μειωνόταν σε τεράστιο βαθμό, η επισιτιστική ανασφάλεια θα αυξανόταν και οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα ξεπερνούσαν την ικανότητα των περισσότερων αστικών υποδομών να αντεπεξέλθουν, τονίζουν οι επιστήμονες.

Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, αυξάνεται ο κίνδυνος ο πλανήτης να πασχίζει να «επιζήσει». Το πότε ακριβώς θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι αβέβαιο.

Δείτε επίσης - COP26: Οι νέες δεσμεύσεις κατεβάζουν για πρώτη φορά την προβλεπόμενη υπερθέρμανση κάτω από 2 βαθμούς

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι νέες υποσχέσεις που ανακοινώθηκαν στη σύνοδο κορυφής της COP26 - εάν εφαρμοστούν - θα μπορούσαν να κρατήσουν τη θερμοκρασία κάτω από τους 1,8°C, αν και ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν αυτόν τον υπολογισμό. Μένει να δούμε αν αυτές οι υποσχέσεις θα μεταφραστούν σε πραγματική δράση.

Πηγή: Reuters

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση