Ποιες χώρες βρίσκονται εκτός στόχου για τις ΑΠΕ και ποιες τον ξεπέρασαν

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία υπολείπονται στην επίτευξη των εθνικών στόχων διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με ορίζοντα το 2020.

Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του 2014 που δημοσίευσε η ΕΕ, εννέα κράτη-μέλη είχαν ήδη πετύχει τον εθνικό τους στόχο: Κροατία, Εσθονία, Ιταλία, Σουηδία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Φινλανδία, Ρουμανία και Τσεχία. Αντιθέτως, οι Βρετανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Ολλανδία υστερούν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα, καθώς ο στόχος είναι δεσμευτικός.

Η Βρετανία βρίσκεται 8% πίσω από τον στόχο της, ο οποίος είναι διείσδυση 15% των ΑΠΕ.

Η Σουηδία, χάρη στα υδροηλεκτρικά, παράγει περισσότερη από τη μισή ενέργεια που καταναλώνει από ΑΠΕ.

Άλλες χώρες που είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου του 2020 είναι η Δανία, που έχει κρατά το ρεκόρ στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, αλλά και η Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στην Ευρώπη, η Γερμανία, η Γαλλία και Η Βρετανία, που αντιστοιχούν στο 45 τοις εκατό των εκπομπών ρύπων στην ΕΕ βρίσκονται εκτός στόχου διείσδυσης ΑΠΕ επί της συνολικής κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι χώρες όπως η Κροατία και η Βουλγαρία παρήγαγαν λιγότερη ενέργεια από ΑΠΕ το 2014 σε σύγκριση με το 2013 αποδεικνύοντας ότι η επίτευξη του στόχο του 2020 αποτελεί μόνο μέρος της συνολικής εξίσωσης.

Οι έως τώρα επιδόσεις των χωρών της ΕΕ

Οι έως τώρα επιδόσεις των χωρών της ΕΕ

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση