Πυρά κατά Γιούνκερ για τις ελλιπείς αναφορές στην κλιματική αλλαγή

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι ευρωβουλευτές απογοητεύτηκαν από την ομιλία του κ. Jean-Claude Juncker σχετικά με την κατάσταση της Ένωσης την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε επιγραμματικά στην κλιματική αλλαγή.

Στην ετήσια ομιλία του ο κ. Juncker στο Στρασβούργο έκανε αναφορά σε μια σειρά ζητημάτων όπως η μετανάστευση, η απασχόληση και η ανάπτυξη, η θεσμική μεταρρύθμιση και το μέλλον της ίδιας της Ένωσης, αλλά δεν ικανοποίησε στα σημεία του για το περιβάλλον.

Παρότι επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για τη συμφωνία του Παρισιού και επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση για τη μείωση των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών, η έντονη επικέντρωση του Juncker σε άλλους τομείς πολιτικής απογοήτευσε πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως μεταδίδει το EurActiv, που συνομίλησε για το θέμα με στελέχη ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οργανώσεων και ευρωβουλευτές.

Σε μια κριτική αξιολόγηση της ομιλίας, ο επικεφαλής της Climate Action (CAN), Wendel Trio, κατηγόρησε τον Juncker ότι ακούγεται «σαν χαλασμένο μαγνητόφωνο» όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή.

Πρόσθεσε ότι η «μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν ότι ο [Juncker] δεν κατάφερε να αναγνωρίσει ότι ο σεβασμός της συμφωνίας του Παρισιού σημαίνει ενίσχυση και δέσμευση της ΕΕ σε υψηλότερους κλιματικούς στόχους».

Αυτή τη γνώμη συμμεριζόταν ο Jeremy Waters του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB), ο οποίος προέτρεψε την ΕΕ να «αυξήσει τις φιλοδοξίες της μέχρι το 2030 και να κάνει περισσότερα σε όλους τους τομείς – όχι μόνο στις μεταφορές».

Ο Λουξεμβούργιος πράσινος ευρωβουλευτής κ. Claude Turmes κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε μια «συστηματική αλλαγή σκεπτικού» προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, και εξέφρασε την απογοήτευσή του ότι ο Juncker «δεν θεωρεί προτεραιότητες την κλιματική, περιβαλλοντική και γεωργική πολιτική».

Ο ευρωβουλευτής του S&D του Turmes και αντιπρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, Gilles Pargneaux, δήλωσε στη EURACTIV.com ότι «είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής είχε επιγραμματική θέση στην ομιλία» και ελπίζει ότι η πρόταση για μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές η πρόταση θα είναι αρκετά αναλυτική ώστε να αντιμετωπίσει έναν τομέα που συμβάλλει πάνω από το ένα τέταρτο των εκπομπών της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι οι Επίτροποι Maroš Šefčovič και Miguel Arias Cañete, υποστήριξαν αμφότεροι τον ισχυρισμό του προέδρου ότι η ΕΕ «θα είναι στην πρωτοπορία της δράσης για το κλίμα».

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Karmenu Vella, πρόσθεσε ότι η οικονομική ατζέντα που παρουσίασε ο Juncker έδειξε «τεράστιες δυνατότητες για ένα καθαρότερο, πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον». Ο Μαλτέζος πρόσθεσε ότι μια «ισχυρή οικονομία και καλό περιβάλλον συμβαδίζουν».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε πρόσφατα τους στόχους για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που πρότεινε αρχικά η Επιτροπή, καθώς και την υποστήριξη των ενισχυμένων στόχων ενεργειακής απόδοσης. Και οι δύο αναθεωρημένες εκθέσεις θα προχωρήσουν στην ολομέλεια εντός των προσεχών μηνών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση